Terve.fi

Laskimovuoto

Laskimovuoto

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Olen 21v, 178cm/72kg. Hei! Minulla on todettu suonikohju vasemmassa kiveksessä, joka ei kuitenkaan vielä ollut niin paha, että tarvisi leikata. Kysymykseni onkin, että jos suonikohjun muodostumiseen laskimon läppien, jotka estävät veren virtaamisen väärään suuntaan, pitää vahingoittua, voiko siis tämä tarkoittaa sitä, että laskimoiden läpät voivat olla geneettisesti heikompia muissakin paikoissa esim. peniksen laskimoiden läpät, jotka heikompia ollessaan voisivat helpommin vahingoittua (ja aiheuttaa esim. laskimovuodon) vai voiko tämä olla vain yksittäisen laskimon läppien heikkous? Lisäyksenä edelliseen, vanhemmmillani ei ole suonikohjuja ollenkaan ja ainoastaan yhdellä isovanhemmallani saattaa olla.
Voiko mahdollisesti kilpirauhasen vajaatoiminta tai tupakointi kasvuiässä (tai muuten) heikentää laskimoiden tai valtimoiden kehitystä siten, että esim. peniksessä laskimoiden läpät ovat heikommat ja vahingoittuvat helpommin tai että valtimoista ja laskimoista tulee muuten vain heikommat eivätkä ne kestä verenvirtauksen painetta yhtä helposti kuin normaalit valtimot ja laskimot? Voiko edellä mainittu kilpirauhasen vajaatoiminta (todettiin noin 3 viikkoa sitten ja oli piilevä eli T4v arvo ei ollut vielä laskenut viitearvon alapuolelle) vaikuttaa ihmisen kehitykseen kasvuiässä negatiivisesti (ottaen myös huomioon aiemmin mainitut seikat)?

Näytä vastaus

Vastaus:

Laskimoläppien rakenteellinen heikkous on varmaan osittain geneettistä, mutta vain hyvin lievästi periytyvää. Kun vanhemmilla/isovanhemmilla ei ole juuri suonikohjusairauksia, ei ole siinä mielessä pelättävää, että sinulla olisi erityistä taipumusta lasimoläppien heikkouteen.
Penislaskimoiden suonikohjuja ei käytännössä näe. Itse en muista yhtään tapausta 40-vuotisen urani ajalta. Peniksen pintalaskimot voivat jonkin verran pullottaa, mutta ei niihin kehity suonikohjuja, vaikka olisi vilkaskin seksielämä. Kilpirauhasen toimintahäiriöillä ei liioin ole yhteyttä laskimosairauksiin. Tupakointi on vaarallista valtimoille, ainakin yhtä paljon kuin keuhkoille, mutta laskimoihin tupakoinnilla ei ole vaikutusta.

Julkaistu: 28.2.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.