Terve.fi

kutina päänahassa

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho
Julkaistu: 4.3.2004

Kysymys:

hei! .Näin talvisaikaa varsinkin hiuspohjani kutiaa aivan kaameasti ja päänahasta irtoaa sellaisia valkeita liuskoja. Koska kutina on välillä melkoista, olen onneton repinyt päänahkani jossain kohtiin ihan verille. Onko kyseessä ihan tavallinen hilseongelma, vai jokin muu? Inhottavaa aina olla raapimassa päätä. Olen kokeillut kaikennäköisiä hoitoaineita, mutta apua ei tunnu löytyvän. Hiustenmuotoiluaineiden käyttö tuntuu pahentava kutinaa ja punoitusta. Kärsin atooppisesta ihosta (talvisaikaan iho on melko pahana), olisiko sillä osuutta asiaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olettaisin, että hiuspohjan ongelmienne taustalla on atooppinen, kuiva iho hiuspohjassa. Siihen sopii myös hiustenhoitotuotteiden pahentava ja ärsyttävä vaikutus, atooppinen herkkä ihohan reagoi usein hajusteille ja muille ärsyttäville lisäaineille, joita terve iho taas paljon paremmin sietää. Hydrocortison on hyvä ensilinjan valinta, hiuspohjaan sitä lienee helpointa käyttää liuosmuotoisena ja sitä saa reseptittä apteekista. Lääkärit voivat kirjoittaa reseptillä voimakkaampaakin kortisoniliuosta, jos hydrocortisonille ei tule riittävä teho. Liiallista hiustenpesua kannattaa välttää ja käyttää mietoja atoopikoille sopivia hajusteettomia pesuaineita tai -oljyjä. Hiuskosmetiikkaa (hiuslakat+muut muotoiluaineet) ja etenkin hiusvärejä tai -vaalennusaineita tulisi mahdollisuuksian mukaan pyrkiä välttämään. Toni Aho

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.