Terve.fi

kuiva vai märkä hilse?

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho
Julkaistu: 2.3.2004

Kysymys:

Päänahkani rasvoittuu aika nopeasti, pesen hiukset joka toinen päivä. Mikä olisi hiusten ihanne pesuväli vai tarpeen mukaan? Rasvoittumisesta huolimatta päänahassani on välillä myös hilsettä, en osaa sanoa mistä hilse voisi johtua, ei kai päänahka voi olla kuiva jos se rasvoittuu? Hilse pysyy päänahassa, ei irtoa siis itekseen ja sitä ei ole yleensä hirveän paljon. Mitä teen päänahalleni? Tepsisikö päähäni joku kampaamon hiuspohjaa tasapainottava shampoo vai pitääkö ottaa järeämmät “aseet” esiin. Olen kokeillut myös Nizoralia, mielestäni ei ole auttanut, joten ei kai kyseessä ole silloin märkähilsekkään? Olen myös kasvattamassa hiuksia, joten en haluaisi liian tujuja keinoja tähän käyttää. Onko vitamiineista mitään apua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos ei ole erityisen kuivapäänahkainen, hiukset voi pestä miedolla shampoolla päivittäin, tai voimakkaammalla joka toinen päivä. Rasvahiuksiset usein kestävät hyvin päivittäisiäkin pesuja. Nizoral on usein hyvä lääke rasvaisten hiusten hilseilyyn, mutta kohdallasi se ei ole toiminut. En lähtisi välttämättä vielä “järeämpiin” aseisiin, ihan hyvin voisit kokeilla vielä muita hiustenhoitotuotteita jos jokin niistä tepsisi. Ducray-sarjasta voisi löytyä jokin tuote jota kannattaisi kokeilla, esim. Kertyol- tai Sabal-shampoita voisit vilkaista. Kampaajilla on monenlaisia erikoisshampoita, mutta niiden valinnassa en valitettavasti osaa auttaa, kokenut kampaaja voi antaa hyviä vinkkejä. Hiuspohjan onglemien syynä on harvoin vitamiinin puutosta, yleensä ottaen kannattaa syödä monipuolisesti ja jos epäilee syövänsä turhan yksipuolisesti, voi ostaa tavanomaisia vitamiinilisävalmisteita. Sinkin ja raudan sanotaan olevan hivenaineista hiuspohjan ja hiusten hyvinvoinnille tärkeitä. Toni Aho

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.