Terve.fi

Kuinka nopeasti kunt...

Kysymys:

Kuinka nopeasti kunto heikkenee jos paljon liikkuva(n.15h/vko)joutuu jättämään liikkumisen ainoastaan lihaskuntoliikkeisiin loukkaantumisen vuoksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Ja anteeksi, että vastaaminen kesti, mutta faktojen löytämiseen meni vähän aikaa. Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Hyvä uutinen on, että kunto ei välttämättä laske yhtään jos pystyy pitämään harjoitusintensiteetin, keston ja tiheyden samassa kuin ennen loukkaantumista. Eli salilla täytyy käydä ahkeraan ja löytää vaihtoehtoisia harjoitusmuotoja (esim. uinti, allasjuoksu, kuntopyörä jne.). Jos on huolissaan etenkin aerobisen kunnon laskusta kuntoutus täytyy kohdistaa suurille lihasryhmille. Kuntosaliharjoittelu kannattaa tehdä kuntopiirinomaisesti jos se on mahdollista.

Jos harjoittelun intensiteetti laskee selvästi aikaisemmasta tasosta maksimaalinen hapenottokyky laskee nopeasti. Sydämen teho ja koko pienenee myös. Muutokset tapahtuvat hyväkuntoisella yleensä muutaman viikon paussin jälkeen. Jos maksimaalsta hapenottokykyä on treenattu juuri ennen taukoa tulokset palaavat lähtötasolle 4 viikon tauon jälkeen.

Jo pienen liikuntatauon aikana keho alkaa käyttää enenevässä määrin hiilihydraatteeja energiantuottoon rasvan sijasta. Myös maitohapon sietokyky alenee harjoitelleilla urheilijoilla muutamassa viikossa.

Voimaa vaativissa suorituksissa ei välttämättä tapahdu muutosta ensimmäisen kuukauden aikana harjoittelun lopettamisesta. Hyvin treenattujen urheilijoiden eksentrinen voimataso ja äskettäin hankitti isokineettinen voima voi alentua huomattavastikin.

Yhteenvetoja voi siis sanoa, että noin 3-4 viikossa tapahtuu selviä muutoksia kunnossa jos liikunnan intensiteetti laskee huomattavasti entisestä. Voimaharjoittelu sekä erilaiset vaihtoehtoiset liikuntamuodot voivat estää kunnon alentumisen kokonaan tai vähentävät sitä.

Anne

Julkaistu: 18.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.