Terve.fi

kipua rintalastan kohdalla ja outo pullistuma vatsassa

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Ikä: 72 v Pituus: 185 cm Paino: 99 kg Päivittäislääkkeet: Norvasc 5 mg/1x vrk ja Proscar 5 mg/1x vrk

Voimakas ajoittainen kipu rintalastan kohdalla. Rintalastan alaosa kosketusarka. Kipu on pahimmillaan aamuisin herätessä, hellittää ylösnoustessa ja liikkuessa. Pahenee stressitilanteissa. Ei liity ruokailuun. Voi tulla ja tulee varoittamatta päivän mittaan lähes päivittäin. Öisin voimakasta hikoilua – paita vaihdettava kerran-pari yössä, vaikka nukun ikkuna raollaan. Joulun alla kipu ajoi päivystysvastaanotolle, jossa otettiin sydänfilmi ja todettiin, että kipu ei ollut sydänperäinen. Sain närästyslääkettä, joka alkuun näytti helpottavan, mutta ei sitten myöhemmin kuitenkaan auttanut millään tavoin. Vatsan päällä navan ja rintalastan puolivälissä outo pullistuma, joka tulee jännittäessä. Kohouma on n. pari senttiä korkea, pitkulainen ja noin 15 cm pituinen. Se on muistaakseni ollut siinä jo vuosia eikä ole aiheuttanut oireita.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos rintalastassa tai sen ja kylkiluun yhtymäkohdassa tuntuu tunnustelless/painaessa arkuutta, ei kipu ole sydänperäinen. Rintalastan ja kylkiluun yhtymäkohdassa voi kipua tuntua tämän rintakehän pinnallisen alueen seudussa. Tätä kutsutaan Tietzen oireyhtymäksi ja kyseessä lienee inflammatorinen eli ei-bakterielli tulehdustila. Se on vaaraton ja paranee aikaa myöten itsestäänkin. Siihen voi hoidoksi käyttää myös tulehduskipulääkkeitä suun kautta tai kortisonia paikallisesti injektiona. Sydänperäinen rintakipu tulee yleensä rasituksen yhteydessä, mutta voi tulla levossakin. Se tuntuu yleensä rinnassa laajalla alueella puristavana kipuna ja voi säteillä käsivarteen tai kaulalle. Lepo-ekg ei sulje täysin pois sepelvaltimoahtautumaa, joka aiheuttaa rintakipua. Rasitus-ekg on tässä mielessä tarkempi diagnostiikassa. Ylävatsan pullistumassa on todennäköisesti kyseessä ns. vatsatyrä: vatsanpeitteet ovat antaneet periksi ko.alueella. Sen korjausoperaatio on helppo.

Julkaistu: 8.1.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.