Terve.fi

Kipu oikealla kyljessä

Kysymys:

Olen nelikymppinen nainen ja vaivanani mitä ihmeellisemmät säryt kropassani. Vuosi sitten selkärankani mangneettikuvattiin ja vikaa löytyi. Eniten minua mietityttää vuoden ajan aika ajoin tuleva kylkikipu oikealle vyötärön seudulle, välillä kipu tuntuu jopa vatsan puolella. Johtuuko kipu seuraavasta: Rintarangan ryhti normaali, ei nikamasiirtymiä. TH VI-IX välissä lievää madaltumista, mutta myös päätelevydegeneraatiota.TH VIII-IX- nikamassa on diskuksen protruusio tai laakea prolapsi, joka yltää tangeeraamaan rintaydintä, mutta joka ei sitä kuitenkaan ahtauta,rintaytimen ympärille jää hyvin likvoria dorsaalisesti.Lausunossa sanotaan vielä, että CVI-VII- blokkinikama ja CIII-VI runsaat degeneraatiomuutokset. CIV-V vasenpainotteinen kaulaydinstenoosi ja CV-VI paramediaalinen oikeanpuoleinen prolapsi. Eli voiko kivut selittyä selkärangasta? Välillä pelottaa, että joku sisäelin siellä kiukuttelee(maksa/haima/munuainen). Vuosi sitten kyllä tehtiin ylävatsan ultraääni ja kaikki ok. Kipuja on aika-ajoin myös rintakehällä, erilaisia pistoja, niitä on ollut jo 10 vuotta.Ahdistavia ja pelottavia kun ilmaantuvat.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä särkypotilas,

kiitos seikkaperäisistä esitiedoista. Kuvauksissa on löytynyt monenlaista kulumaa kaularangassa ja rintarangassa ja varmaan myös lannerangassa, mikä voi olla merkkinä siitä, että selkärangan alueella on jatkuvaa pientä ärtymistä (“tulehtumista”) pehmytkudoksisa ja pikkunivelissä. Ongelmana röntgen- ja varsinkin magneettikuvissa on, että ne oavt hyvin tarkkoja, ja niissä voi näkyä runsaasti erilaisia muutoksia, joilla ei ehkä ole mitään yhteyttä ajankohtaiseen vaivaan, vaan kuvastavat pikemminkin sitä, mitä selkärangasa joskus aikaisemmin on tpahtunut, ehkä vuosia ja vuosikymmeniä sitten. Kuvaamasi kivut voivat hyvinkin johtua siitä, että kylkiluuvälihermo on ärtynyt jossakin kohdassa sen jälkeen kun se on lähtenyt selkäytimestä, tai pelkät pehmytosakivut ilman varsinaista hermon puristustilaa säteilevät hermon kulkusuuntaan.

Hermon kulkureitillä on ensinnäkin hermojuuriaukot, jotka voivat olla hieman ahtautuneet sekä luisten muutosten, (röntgenissä näkyvät “kulumamuutokset”), että pehmytosamuutosten (eivät näy röntgenissä, magneettikuvissa voi näkyä), kuten välilevyjen, nikamien välisten ja nikamien ja kylkiluiden välisten nivelsiteiden ja nivelten (kylkiluun ja nikaman välillä voi olla jopa kolme pientä erillistä niveltä, kooltaan sormenkynnen kokoisia), aiheuttaman ärtymisen seurauksena.

Jos kivut pahenevat tietyssä selkärangan asennossa, tämä viittaisi selkärankaperäiseen kipuun, jos ne ovat selkärangan asennosta (ja rasituksesta) riippumattomia, kyseessä voisi olla sisäelinperäinen kipu. Selkärankaperäiset kivut voivat kestää pitkiäkin aikoja, syynä siis voi olla paikallinen ärsytystila (esin. lievä tulehdus) pienessä kylkiluun nivelessä tai nivelsiteessä, jonka elimistö sitten pyrkii korjaamaan esim. kasvattamalla luuta, joka sitten näkyy vuosien kuluttua röntgenissä esim. “luupiikkeinä”.

Tärkeintä siis on, että jos vaiva selvästi muutaa luonnettaan tai jatkuvasti pahenee, tai ilmenee esim. lihasheikkoutta ylä- tai alaraajoissa,kävelyvaikeuksia, virtsanpidätysongelmia, että suljetaan pois vakavat, hoidettavissa olevat taudit, kuten ilmeisesti sinun tapauksessasi on tehtykin. Jos löytyy selvästi paikannettavissa oleva ärtynyt kylkiluunivel, joskus voidaan antaa puudutus-kortisonipiikki paikallisen tulehduksen hoitamiseksi. Joskus voi selkärangan manuaalisesta käsittelystä olla apua, jos selkävaivoihin perehtynyt terapeutti löytää alueita, joissa paikallinen nikamien tai kylkiluiden liikkuvuus on palautettavissa ja jotka mahdollisesti ovat ainakin osasyynä vaivaan.

Perushoitona voisi suositella tilapäisesti muutaman päivän kuureina apteekista ilman reseptiäkin saatavia tulehdus-kipulääkkeitä, riittävän suurina annoksina silloin jos tuntuu, että jotakin pitäisi tehdä pahimpaan vaivaan. Pitkäaikaista jatkuvaa särkylääkkeen syöntiä en suosittele, siitähän voi aiheutua kaikenlaisia haittavaikutuksia, kuten mahan ärtymistä ja mahahaavaa ym.

Julkaistu: 4.3.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.