Terve.fi

kilpirauhasen vajaatoimintako

Lääketieteen tohtori, Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri

Jari Remes

Kysymys:

Olen 55 v. fibromyalgiaa sairastava nainen. Tauti on yleensä ollut hyvin hallinnassa särkylääkkeillä ja Triptyl 10 mg ja liikunnalla. Vajaan kahden vuoden aikana kuitenkin minulle on tullut kaikenlaisia muita oireita,kuten voimakas väsymys, haluttomuus, palelu, hikoilun puute, kuiva iho, haju- ja makuaistin huoneminen, lisääntyneet nivel- ja lihaskivut, painon nousu, äänen käheys, hitaus, masennus, unettomuus, silmien turpoaminen, kolesteroliarvojen äkillinen kohoaminen, rytmihäiriöt. Työterveydessä on otettu useita verikokeita, jotka ovat olleet kaikki ok., myös kilpirauhasarvot, jotka olivat S-TSH 1.71, S-T3-V 4,0, S-T4-V 12. Minulla on myös todettu suurentunut kilpirauhanen ultralla. Kysyisinkin että, onko minulla kilpirauhasen vajaatoiminta, vai mikä muu sairaus, koska en tunne oloani todellakaan terveeksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei

Kiitokset mielnkiintoisesta vastauksestasi. Kilpirauhasarvosi ovat hyvät ja viitealueella, siitä ei oireilusi johdu.

Oireet voivat johtua monista endokriinisista sairauksista, jotka vaatisivat sisätautilääkärin perehtymistä asiaasi, sekä runsaasti laboratoriokokeita. Mihinkään selkeään yksittäiseen sairauteen ei oirekuvasi viittaa. Myös neurologiset taudit, reumatologiset taudit saattavat olla oireiden takana.

Kuvaat myös vähintäänkin keskivaikean masennuksen oireet hyvin selkeästi. Ehdottaisinkin, että kävisit ensin sisätautien erikoislääkärin vastaanotolla ja sen jälkeen mikäli ei sairautta todeta niin aloittaisit mahdollisen masennuslääkkeen psykiatrin toimesta.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes,LT Sisätautien erikoislääkäri Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri

Julkaistu: 24.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.