Terve.fi

kilpirauhanen+silmäoireet

Lääketieteen tohtori, Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri

Jari Remes

Kysymys:

Olen 56v nainen. Viime syksynä (2010) hakeuduin silmälääkärille kaksoiskuvien takia. Samoihin aikoihin kävin verikokeessa kilpirauhasen vajaatoiminnan kontrollin vuoksi. TSH oli mittaamattomissa ja t4v 22. Lopetettiin tyrox lääkitys jota otin puolikkaan jokapäivä. 2 kk kuluttua oli TSH 2.32. aloitettiin uudelleen tyrox annostuksella puolikas jokatoinen pv ja neljäsosa joka toinen pv. Silmien takia kävin kortisonipulssissa marraskuussa 2010 ja joulukuussa 2010. Nyt on silmäoireet pahentunut. Liikeradat pienentynyt radikaalisti. Kova väsymys. TSH 0.97 ja t4v 16.2. Miksiköhän tyrox lääkitystä ei pienennetty? Pelkään että menee taas liikatoiminnan puolelle. Silmien takia odotan karsastusleikkausta mutta sitä ei voida tehdä ennenkuin tilanne tasoittuu.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. Mietin tuon kortisonipulssihoidon perusteella sitä, että mahtaakohan sinulla olla Basedowin tauti ja onko kilpirauhasta leikattu, tai radiojodihoidettu.

Thyroxin lääkityksn suhteen tärkeämpi arvo on vajaatoiminnassa seurata T4V tasoa, koska se on prohormooni joka entsymaattisesti solutasolla käänntetään T3 joka on aktiivinen hormooni, eli varsinaisesti vaikuttava.

Mutta jos on muu kilpiruhasairaus myöskin taustalla, struuma, Basedowin tauti, syöpä, seurataan myöskin TSH tasoja.

Mielestäni T4V taso 16.2 on hyvällä tasolla, eikä ole laboratorioarvollisesti tarkasteltuna liikatoiminnan puolella.Tosin voit kärsiä liikatoimintaoireista, kuten hikoilusta, vapinasta, laihtumisesta, ripuloinnista, sydämen tykyttelystäkin.Mikäli näitä esiintyy tulisi silloin Thyroxin annosta hiukan laskea.

Jari Remes,LT Sisätautien erikoislääkäri Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri Yksityislääkäri Terveystalo Oy (Vantaa)

Julkaistu: 29.1.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.