Terve.fi

keltarauhashormonin riittävyys?

keltarauhashormonin riittävyys?

Annika Tulenheimo-Silfvast

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Annika Tulenheimo-Silfvast

Kysymys:

Olen 37-vuotias tupakoimaton nainen. Perussairautena hyvässä hoidossa oleva astma. Tulin 3v sitten hyvin helposti raskaaksi nykyisen mieheni kanssa, mutta sietämättömän vaikean elämäntilanteen vuoksi päädyin aborttiin vkolla 11. Tilanteen selkiydyttyä rupesimme jo n. 6 kk kuluttua yrittämään uudelleen.
Ennen aborttia kiertoni oli 30pv ja abortin jälkeen se oli pitkään 22pv tai lyhempikin, nyt n. 2v on ollut 24 pv. Lisäksi lähes joka kerta on 2-3 pv tiputteluvuotoa ennen varsinaista kuukautisvuotoa.
Koska raskautta ei kuulunut, lähdimme vajaa 1v sitten hedelmöityshoitoihin. TSH, prolaktiini, FSH ja progesteroni olivat normaalit, mutta en muista lukemia. Miehen siittiöt ovat hyvälaatuisia. Minulle on tehty 2x pistoshoidot ja punktio. Soluja tuli 1. kerralla vain 2 mutta hyvin pistein, toisella kerralla 5 joista 3 selviytyi hyvin tai melko hyvin pistein. Tuorealkionsiirto on tehty kahdesti ja nyt viimeksi pakastealkionsiirto. Raskaus ei ole onnistunut. Kohta aloitetaan taas pistoshoidot Menopurilla ja yritetään uutta punktiota ja siirtoa.
Kysymykseni koskee keltarauhashormonia ja sen merkitystä alkion kiinnittymisessä ja raskauden käynnistymisessä. Voiko minulla kertaalleen mitatusta normaaliarvosta huolimatta olla jonkinlainen keltarauhasen vajaatoiminta? Perustelen tätä sillä, että kiertoni on 6pv lyhyempi kuin ennen, on tiputteluvuotoa, olen laihtunut pari kg aborttia edeltävästä ajasta ja minulla on jatkuvasti psyykkinen stressitila ja ahdistus lapsettomuuden vuoksi (käyn psykiatrilla ja käytän fluoksetiinia, prolaktiinitasoa seurataan ja se on normaali). Liikuntaa harrastan lähes päivittäin mutta sitä en koe ylirasitukseksi vaan se päinvastoin auttaa jaksamaan. Käytetäänkö ivf-hoitojen yhteydessä koskaan suun kautta otettavaa progesteronia Lugesteron-emätinkapselien lisäksi? Voisiko sen käytöstä olla mitään haittaakaan? Onko mitään muita lääkkeitä punktiota edeltävien pistosten ja Lugesteron-emätinkapselien lisäksi, joilla voi auttaa alkion kiinnittymistä?
Kiitos.

Näytä vastaus

Vastaus:

HeI. Emättimen kautta käytettävä keltarauhashormoni imeytyy paljon tehokkaammin kuin suun kautta otettava. Sen takia IVF hoitojen yhteydessä lääkitys käytetään emättimen kautta tai maailmalla toisinaan injektioina.
Pistoksia ei Suomessa ole saatavissa mutta tutkimusten perusteella emättimen kautta käytetty lääkitys on yhtä hyvä.
Kun suun kautta ottaa keltarauhashormonia, maksa ottaa siitä heti 80 % pois ja vain 20 % pääsee verenkiertoon. Sensijaan emättimen kautta kaikki imeytyvä hormoni menee verenkiertoon.
Käytettävät keltarauhashormoni annokset ovat sen verran isoja, että tarvittava annos tulee reilusti ylitettyä. Näin ollen se ,ettei raskaus ole toistaiseksi alkanut, ei johdu keltarauhashormonin puutteesta.
IVF hoitoon liittyy hyvä, mutta liian lyhyt keltarauhashormonin vaikutus ja sen takia aina loppukiertoon liitetään keltarauhashormonilääkitys tukemaan syntyneiden keltarauhasten toimintaa.
Vaikka et kysynytkään, en malta olla kommentoimatta, että raskauden keskeytys ei ole aiheuttanut kiertosi lyhenemistä, vaan sattumalla lienee tässä osuutta. Lyhyt kierto voi olla merkki munasolun kiihtyneestä/ nopeutuneesta kypsymisestä.
Alkion kiinnittymistä parantamaan on kokeiltu hyvin monia eri lääkkeitä ja hoitoja, mutta niiden tehosta ei ole tieteellistä näyttöä ja osa on tieteellisesti todettu perusteettomiksi. Uskon, että hoitava yksikkösi on näitä asioita kohdallanne kyllä tarkkaan miettinyt.
Onnea uuteen yritykseenne, toivottavasti se tuo toivotun tuloksen.

Annika Tulenheimo-Silfvast

Julkaistu: 12.2.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.