Terve.fi

HOME - 23633

HOME - 23633

Toni Aho

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho

Kysymys:

Reagoiko sellaiset ihmiset helpommin homeeseen kenellä on taipumusta nenän tukkoisuuteen (voimakkaat tuoksut, tupakka…)? Johtuuko homeoireilijan oireet useammin homeesta (ilman flunssavirusta) vai flunssaviruksesta (heikentyneen vastustuskyvyn vuoksi)? Vaikuttaako Flixonase nenäntukkoisuuteen, johon liittyy homeoireilu? Onko kaikki home oireita aiheuttavaa eli haitallista?

Näytä vastaus

Vastaus:

En ole erityisemmin perehtynyt homeärsytysoireisiin, korvalääkäreillä kenties on asiasta tarkempaa tietoa. Uskoisin että homeeseen reagoivat herkemmin juuri kuvailemasi kaltaiset muutenkin herkästi monesta muustakin ärsykkeestä oireilevat henkilöt. Toiseen kysymykseen en osaa vastata, valitettavasti. Varmaan molempi reagointitapa on yhtä lailla mahdollista. Flixonase tai vastaavat nenäkortisonisuihkeet voivat lievittää homeisiinkin liittyvää nenän limakalvoärsytystä. Toisaalta liiallinen flixonasen käyttö sekin voi kuivattaa nenän limakalvoa ja tehdä nenän tukkoiseksi. PAremmin se tuntuukin auttavan juoksevaan nenään kuin tukkoiseen nenään. Nenän kostutussuihkeita voi yrittää käyttää aika ajoin nenäkortisonisuihkeen ohella vähän kostuttamaan kuivuvaa nenän limakalvoa ikään kuin tukihoitona. Kaikki home ei tee oireita. Esimerkiksi luonnossa metsäpoluilla liikuttaessa kesäaikaan hometta on ilmassa vaikka kuinka paljon, ja suurin osa ihmisistä voi liikkua metsissä ilman mitään ongelmia.
Toni Aho ihot erikoistuva lääkäri

Julkaistu: 13.4.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.