Terve.fi

hilse vai psori?

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho

Kysymys:

Hei! Minua on vaivannut päänahan hilseily jo kohta vuoden.Hilse kerros on todella paksu ja pienikin hiuksiin koskeminen saa lumikasat olkapäille. Minulta otettiin koepala,koska lääkäri epäili psoria ja oli melko varma asiasta.Koetulos oli että ei osata sanoa mitään varmaa,koska vaivaa oli vain toisessa päässä koepalaa.Outoa?! Iho ei hilseile kyynärpäissä eikä polvissa,mitä lääkäri ihmettelee suuresti.Korvat ovat kuitenkin vaiva alueena.Sama hilseily on korvien taustoissa ja nyt kuivuus ja hilseily on siirtynyt korvien sisälle.Sain vaivaan Dactacorttia,mutta ei ole vaiva poistunut.Vaiva helpottaa jos rasvaan korvia koko ajan,mutta poistuuko vaiva milloinkaan? Pää kutiaa KOKO AJAN!!!Mikä muu voi olla vaivan nimi kuin psori?Ja kuulostaako vaiva sinusta psorilta?Ja mikä psori?niitähän on erilaisia. Olen 22 vuotias nainen.Suvussa ei esiinny psoria. Painan 130 kg ja olen 176 pitkä.Minulla on kuukautiset vain pari kertaa vuodessa,missä vika?Lapsettomuutta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Psori aiheuttaa yleensä aivan tyypilliset solumuutokset, jotka ovat todettavissa koepalasta. Joskus alkavassa psoriaasissa kaikki tyypilliset muutokset eivät ole vielä ehtineet kehittyä ja koepalalöydökset voivat olla vähän “sinne päin” vaikkei vielä varsinaista psoridiagnoosia voikaan antaa. Ei ole tavatonta, että psoriaasi ilmenee vain hiuspohjassa eikä muualla. Tyypillinen löydös on tällöin juuri hiuspohjassa ilmenevät paksut melko tarkkarajaiset “hilsekakut” jotka voivat kutista. Toisaalta seborroinen ekseema eli taliköhnä aiheuttaa myöskin hilseilyä ja niin seborrea kuin psorikin voi levitä myös korvantauksille ja korvalehtiin. Ilman koepalavastausta en minäkään voi diagnoosia antaa mutta oli hilseilyn syy kumpi vain hilsettä voi yrittää hoitaa yleisillä hilseenhoito-ohjeilla, eli hilseshampoilla ja kutinaan voi kokeilla hydrokortisoni-linimenttiä. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä tehokkaampia hoitoja. Niin psori kuin seborroinen ekseemakin voivat olla pitkäkestoisia ja itsepintaisia tauteja. Ne voivat olla vuosia hyvänä, parantuakin, mutta alkaa sitten oireilla uudelleen myöhemmin. Psoriaasista löytyy lisäinformaatiota www.poliklinikka.netistä siitä kiinnostuneille. Toni Aho

Julkaistu: 28.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.