Terve.fi

Hilse ja Akne

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho

Kysymys:

Kysyisin, että onko hilseellä ja akneella yhteyttä? Minulla on aika ajoin paha aknekausi meneillään, mutta silloin ei ole lainkaan hilsettä, mutta jos on hilsettä, ei ole aknea, joten kysyisin neuvoa molempiin ongelmiin ja jos toisen saa hoidettua niin jääkö toinen pysyvästi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Myös hiuspohjassa on talirauhasia samaan tapaan kuin kasvoilla, ja siinä mielessä aknella ja hiuspohjan rasvoittumisella (ja mahdollisella hilseellä) on yhteyttä. Kuvailemasi tilanteen rauhoittuminen hiuspohjassa ja samanaikainen pahentuminen kasvoilla ei ole tyypillistä hilseilylle ja aknelle. Se voi olla vain sinun kohdallasi ilmenevä piirre tai ikävää sattumaakin. Kannattaa valita erilliset hoidot niin akneen kuin hilseilyynkin. Aknen hoitoihin voi perehtyä www.poliklinikka.net -webbisivuilla, sieltä valitse aihealue —> akne. Hiuspohjan hilseilyn hoidon voisi aloitata kokeilemalla ketokonatsolishampoota (Nizoral) ja jos kuiva, paksu hilseily on runsasta eikä oikein asetu ko. hoidolla, voisi kokeilla myös salisyylihappoa sisältäviä hiustenpesuaineita (esim. Ducray-tuotesarjasta löytyy nimellä Kertyol-shampoo (ei välttämättä sovi kuitenkaan kovin kuivalle ja herkkäihoiselle hiuspohjalle)). Toni Aho

Julkaistu: 1.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.