Terve.fi

hilse??

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho

Kysymys:

OLEN 44 VUOTIAS NAINEN,NORMAALIPAINOINEN. MINULLA ON ESIINTYNYT KOHTA VUODEN VERRAN KOVAA KUTINAA KOKO ALUEELLA JALKAPOHJISSA. SITÄ ESIINTYY VASTA KUN MENEN MAKUULLE. OLEN KYSYNYT LÄÄKÄRILTÄ, MUTTA SEN ON SANOTTU OLEVAN JOTAIN ALLERGIAA, MUUTEN EI KANTAA OLE OTETTU. jALKAPOHJISSA EI NÄY MITÄÄN OUTOA, MUTTA KUN JOUDUN RAAPIMAAN JOSKUS HYSTEERISENÄ( HERÄÄN JOPA UNESTA) VOI TULLA PIENI RIKKEIN JOKA PARANEE PASIBACTILLA JA LAASTARILLA. OLEN KÄYTTÄNYT ERILAISIA VOITEITA ESIM. LAMISILIA JA MUITA KORTISONI YNNÄ KOSTEUSVOITEITA.KORTISONIA VAIN LYHYITÄ JAKSOJA. MINULLA ON VASTA LOPPUNUT PUOLEN VUODEN ESTOLÄÄKE PISSIITTIIN JA TÄTÄ ENNEN KÄYTIN USEITA KUUREJA NOIN KERRAN KUUKUDESSA. VOISIKO OLLA ETTÄ LÄÄKKEET OVAT SYY KUTINAAN? MINUSTA TÄMÄ ON NIIN YKSINKERTAISEN TUNTUINEN ASIA JOHON LUULISI OLEVAN JOTAIN TIETOA OLEMASSA, VAAN EIPÄ TUNNU OLEVAN. MINUN “PIENI” ASIA ONKIN OUTO JA SELVITTÄMÄTÖN. MUUALLA MINULLA EI OLE KUTINOITA JA IHO ON HYVÄ. OLEN MUUTEN TERVE. ISO KIITOS JOS VASTAAT, SILLÄ EN LÖYDÄ VASTAAVAA KYSYMYSPALSTOILTA.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oire kuulostaa häiritsevältä ja vastaan siihen vaikkei suoranaisesti aiheeseen liitykään. Ihon kutina voi selittyä jo kuivalla ihollakin, ja tällöin perusrasvaus ja kortisonivoiteet voivat olla riittävä hoito. Harvoin jalkapohjien kutina on sisäelinperäistä, tällöin saatetaan ottaa muutamia selvittäviä verikokeita kuten maksa- ja munuaisarvot. Lääkkeitä en osaa heti epäillä, mutta tunnetaan myös lääkkeiden aiheuttamia harvinaisempia kutinatiloja. Jalkaterien kutina voi olla oire myös ääreishermoston häiriöstä, jonka yleisimmät syyt lienevät liiallinen alkoholinkäyttö ja sokeritauti. Usein kutinalle ei tutkimuksistakaan huolimatta löydy selitystä. Toni Aho

Julkaistu: 9.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.