Terve.fi

Hei! - 25573

Hei! - 25573

Hannu Penttinen

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen

Kysymys:

Lähetinkin sinulle jo aiemmin kysymyksen koskien usein toistunutta kihomatoongelmaani. Minua vielä kuitenkin suuresti mietittyttää mitä ovat joka päivä valkeat pienen pienet pisteet alushousuissani, joita on paljon ja ne ovat juuri peräaukon kohdalla, eli alushousujen takaosassa. Ne vaikuttavat kuivilta ja irtoavat helposti alushousuista pois. VOIVATKO NE OLLA KIHOMADON MUNIAVoiko kihomadon munat siis näkyä alushousuissa…olen kuullut asiasta ristiriitaista tietoa Annoin siis joitain viikkoja sitten labraan kihomatonäytteitä kahtena peräkkäisenä aamuna ja tulokset olivat negatiiviset.Luotanko noihin tuloksiin, miten varmoja ne ovat?? Kutinaa, pistelyä peräaukossani edelleen on. Tosin peräaukossani on varmasti ainakin haava, joka vuotaa myös verta pyyhkiessä! Nyt mietin, pyydänkö uuden lähetteen kihomatotesteihin noiden valkeiden alushousussani olevien pisteiden takia ja voiko sen näytteen ottaa juuri noista alushousuissani olevista valkeista pisteistä? Mitä teen..tämä asia vaivaa niin paljon mieltäni! Onko siivoukseni kihomatolääkkeiden syönnin aikaan ollut riittävä kun olen pessyt tekstiilit 60 asteessa, vai olisiko pitänyt pestä kuumemmassa. Kaikkia vaatteita en pessyt, vaan ne ovat kaapissa olleet kuukausitolkulla, joten onko kihomadot ja munat niistä kuolleet siten?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tietojeni mukaan kihomadon munat eivät ole paljain silmin nähtävissä, vaan ainoastaan mikroskoopilla todettavissa. Voihan kuitenkin olla, että madon munat saattavat ryhmittyä yhteen ja siten muodostaa ”munaryppäitä”, jotka sitten ovatkin havaittavia. Kyllä voit ottaa talteen housuistasi näitä valkeita pieniä pisteitä ja toimittaa ne laboratorioon tutkittavaksi. Niitä voi kerätä vaikka rasvaisella pumpulitukolla ja laittaa sitten tämä pieneen muovipussiin ja toimittaa laboratorioon. Aina ei peräaukosta niitä munia löydy ja sen vuoksi näytteitä tulisi ottaa useina aamuina peräkkäin. Kihomadon munien eliniästä vaatteissa minulla ei ole varmaa tietoa, mutta ne saattavat elää pitkääkin ja sopivissa olosuhteissa jouduttuaan suolistoon, alkavat muotoutua lisääntyväksi kihomadoksi. Tilavaatteista suositellaan munien hävittämistä pitämällä niitä kuumassa saunassa tai kunnon pakkasessa. Ehkä 60 astetta tästä näkökulmasta voi olla vielä sellainen lämpötila, josta ne selviytyvät. Katso vielä lisätietoja nettisivuilta http://www.health.fi/tartuntatautiliitto/kihomato.html

Julkaistu: 15.3.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.