Terve.fi

Estääkö c-vitamiini flunssaa

Estääkö c-vitamiini flunssaa

Jussipekka Marttila

LL

Jussipekka Marttila

Kysymys:

Opiskeluni ovat hankalassa vaiheessa eikä minulla olisi varaa sairastua. Tenttejä on joka viikko. Voiko flunssan saamista estää syömällä C-vitamiinia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vasta ilmestyneessä katsausartikkelissa arvioitiin useita tutkimuksia, joissa oli mukana enimmillään noin 11 000 ihmistä. Analyysissä kävi ilmi, että C-vitamiinin käyttö (≥ 200 mg / vrk) etukäteen eli ennaltaehkäisevästi ei vähentänyt flunssan ilmaantumista normaaliväestössä. Toisaalta havaittiin, että tällaisesta ”estohoidosta” saattaa olla hyötyä henkilöille, jotka altistuvat lyhytaikaisesti voimakkaalle fyysiselle rasitukselle tai kylmyydelle. Analyysi paljasti myös, että C-vitamiinia säännöllisesti, ennaltaehkäisevästi käyttävillä flunssa ei ollut aivan yhtä voimakas kuin muilla ja sen kesto oli hieman lyhyempi. Näyttää siis siltä, että ennaltaehkäisevä C-vitamiinin syönti ei normaalioloissa estä flunssaan sairastumista, mutta voi lyhentää taudin kestoa ja helpottaa oireita.

Jussipekka Marttila, LL

Julkaistu: 2.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.