Terve.fi

entinen astma uudestaan??

entinen astma uudestaan??

Tapio Kuha

keuhkosairauksien erikoislääkäri

Tapio Kuha

Kysymys:

Meidän perheessä on ollut yhdellä astmaa. Ne ajat ovat ohitse ja kaikki elää tervettä elämää lukuunottamatta allergiaa. Me oltaisiin haluttu koira tai kissa, mutta allergian takia ei uskalleta. Nyt suunnitelmissa on undulaatti tai kaksi. Onko ne vaarallisia ex-astmaatikoille? Olen kuullut, että undulaateista ei tule ongelmaa allergisessa perheessäkään, onko väite totta? Ja olen kuullut myös, että jos “udu” kylpee tai sitä suihkutetaan pienikin mahdollisuus allergisuuteen nollaantuu, onko se totta?? Tarvitsen neuvoja ja apua! =)

Näytä vastaus

Vastaus:

Häkkilintujen suhteen tilanne on olennaisesti sama, sillä niiden arvioidaan olevan herkistäjinä lähes samaa luokkaa kuin karvaiset eläimet. Aivan samoin allergeenina toimii niiden erittämä eläinhilse ja myös uloste. Kylpemiseen en suoranaisesti osaa ottaa kantaa, mutta ainakin käsittääkseni kissojen kohdalla, jotka ovat voimakkaita herkistäjiä, kylpeminen vähentää selvästikin allergiapölyn määrää, mutta ongelmahan ei sillä kuitenkaan poistu. En ole allergologi, mutta keuhkosairauksien kannalta häkkilinnut kuuluvat käytännössä muiden lemmikkien luokkaan ja lisäksi ne saattavat aiheuttaa ns. linnunpölykeuhkon. Lääkärinä en suosittele, mutta päätökset on luonnollisesti tehtävä näidenkin asioiden suhteen itse.

Tapio Kuha, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Julkaistu: 21.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.