Terve.fi

Ei motivaatiota tupakkalakkoon

Ei motivaatiota tupakkalakkoon

Esko Kurttila

keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri

Esko Kurttila

Kysymys:

Olen 27-vuotias mies ja olen tupakoinut 8 vuotta noin askin vuorokaudessa, puolisoni on huolissaan tupakoinnistani, mutta itse en suoraan sanottuna ole. Tupakointi on minulle rentoutumiskeino ja tämän lisäksi työpaikallani työkaverini tupakoivat ja näin tupakkatauot ovat minulle myös tärkeitä sosiaalisia tapahtumia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tupakointi on merkittävä terveysriski ja vaurioittaa lähes jokaista elintä elimistössäsi. Tupakointiin liittyy monia sairauksia kuten sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä, hengityssairaudet ja aivohalvaus. Puolet tupakoitsijoista sairastuu mm. keuhkoahtaumatautiin, missä keuhkoihin syntyy palautumattomia muutoksia. Tupakointiin liittyvät sairaudet syntyvät usein vuosien viiveellä. Mieti avoimesti niitä hyötyjä ja haittoja mitä tupakoinnista on sinulle. Ole kuitenkin rehellinen itsellesi. Tämän jälkeen päätöksen tekeminen pitäisi olla helppoa.

Julkaistu: 20.1.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.