Terve.fi

D-vitamiinin puute

D-vitamiinin puute

Vesa Lepola

LT, ortopedian erikoislääkäri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri

Vesa Lepola

Kysymys:

Ketkä ovat riskiryhmässä liian vähäisen D-vitamiinin saannin suhteen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Merkittävin riski on vanhuksilla, sillä heillä sekä kyky muodostaa D-vitamiinia auringonvalosta, että D-vitamiinin imeytyminen suolistosta ovat vähentyneet. Hoitolaitoksissa tai kotona elävät vanhukset, joilla on vajausta ravitsemuksessa ja puutteelliset ulkoilumahdollisuudet, tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

Matalia D-vitamiinipitoisuuksia on todettu myös mm. ankaraa kasvisruokavaliota noudattavilla, tiukasti auringossa ihonsa vaatetuksella peittävillä, useilla murrosikäisillä tytöillä, sekä monilla imeväis- ja leikki-ikäisillä lapsilla. Riittävä D-vitamiini tulisi saada ensisijaisesti ravinnosta, mutta erityisesti näihin riskiryhmiin kuuluvilla tulee harkita myös D-vitamiinilisien käyttöä ainakin talvisaikaan, samoin kuin muilla henkilöillä joiden ruokavalioon maito- ja kalatuotteet eivät jostakin syystä sisälly.

Julkaistu: 13.10.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.