Terve.fi

Bentsodiatsepiinien vieroitusoireet

Seppo Hietanen

Psykiatri

Kysymys:

Olen 40-vuotias nainen. Perusterve. Lääkityksenä Oxamin. Käytin aikanani Panacodia trauman aiheuttamiin fyysisiin kipuihin noin kahden vuoden ajan. Jouduin kuintenkin lopettamaan lääkkeen käytön siitä seuranneen kutinan ja ihon polttamisen vuoksi. Lääkkeen lopettamisen jälkeen nuo tuntemukset vain jatkuivat aivan hirveinä ja olin hyvin ahdistunut tilaneesta. Otin Oxaminia pienen annoksen ja kas kummaa oireet katosivat. Tämän jälkeen olenkin jo yli vuoden riippunut fyysisten oireiden vuoksi kiinni oxatsepaamissa, annos on ollut max. 45 mg/vrk säännöllisesti käytettynä. Vähitellen kuvaan ovat ilmaantuneet myös kasvavasta toleranssista johtunevat viekkarit eli täsmälleen nuo samat iholla tuntuvat parestesiat. Tilanne alkoi olla jo niin helvetillinen että lopetin lääkkeiden käytön “seinään”. Asiantuntijat kirjoittavat vieroitusoireiden lievittyvän vähitellen ja kestävän max. muutamien viikkojen ajan. Kuudennella lääkkeettömällä viikolla lähes päivät makasin alasti kylpyhuoneen lattialla kun polttelut ja kutinat olivat niin sietämättömät – ei pienintäkään merkkiä helpotuksesta! Muut vieroitusoireet olivat hävinneet jo ensimmäisen viikon jälkeen. Sitten ajattelin aloittaa lääkityksen uudelleen, jatkosuunnitelmana hidas annosen pudotus kahdeksan viikon aikana pitkävaikutteisella valmisteella (nitratsepiini, diatsepaami ei käy koska aiheuttaa paradoksaalista ahdistusta ja raskaan väsymyksen). Tuntuu vain ettei tuon lääkkeettömän tauon jälkeen mikään annos (ei lähellekään se entinen – vaikka toleranssin olisi kuvitellut heikkenevän) enää vaikuta kun hain “rajoja” missä viekkarit häviävät. Somaattista vikaa parestesoiden taustalta ei ole löytynyt. laajat lab.kokeet, vatsan uä ja ENMG ovat normaalit. Olen todella, todella avun tarpeessa!! En jaksa enkä kestä tätä enää. Kysymykseni lähinnä nyt kuuluu, ovatko nämä tyypillisiä bentsojen viekkareita ja kauanko voivat kestää (kun asiantuntijat puhuvat siis max. 1-4 viikosta)?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eivät ole tyypillisiä vieroitusoireita, mutta mahdollisia. Vaikka vieroitusoireet ovt yleensä lyhytkestoisia, joskus niitä voi olla yli vuodenkin, jolloin pitkävaikutteisella bentsodiatsepiinilla kovin hidas ja tasainen annoksen pudottaminen on tarpeen. Se, että Oxaminia käyttäessä tulisi vieroitusoireita on myöskin poikkeavaa, ja koska parestesia-oireet liittyvät usein ahdistukseen, niin kohdallasi voisi olla kahdesta eri syystä johtuvaa iho-oiretta. Ahdistuksessa se kytkeytyy ylihengittämiseen, joka voi olla lievää ja huomaamatontakin pitkiä aikoja, tai tuntua painon tunteena rinnassa, tarpeena välillä huokaista syvään tai säädellä hengitystä. Jos sellaista olisi bentsodiatsepiinista huolimatta, niin pohtisin serotoniinin takaisinotonestäjä-lääkkeen aloittamista, ja sen turvin bentsodiatsepiini-vieroitusta. Ahdistus voisi selittää myös sitä, etteivät vieroitusoireet tunnu häviävän.

Julkaistu: 15.12.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.