Terve.fi

Ärtynyt suoli?

työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Asla Kerola
Julkaistu: 30.5.2012

Kysymys:

Hei!

Olen 22-vuotias ja normaalipainoinen nainen. Kuukausi sitten tuli juotua alkoholia tavallista enemmän ja seuraavana päivänä kärsin todella pahoista vatsakivuista. Oli kouristelua ja en kyennyt liikkumaan kylkiasennosta mihinkään. Seuraavat kaksi viikkoa kärsin ajoittaisesta vatsakivuista (ylä- ja alavatsan alue). Kipu oli kouristelevaa ja aaltoilevaa. Kärsin ilmavaivoista ja ripulista sekä ummetuksesta. Kouluterveyden hoitaja kehoitti syömään visibliniä ja se auttoi. Söin muutaman viikon ajan, mutta lopetin sen ehkä tyhmyyttäni. Sen jälkeen olen kärsinyt pahasta ripulista. Uloste oli välillä vihreää ja muutaman kerran olen meinannut pyörtyä. Nyt aloitin taas lihan syönnin ja uloste on ruskeampaa, mutta ripulista kärsin yhä. Välillä on parempia päiviä ja välillä taas huonompia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei Kokonaisuutena sinulla on siis ollut ripulia jo yli 1 kk ajan. Alkoholin käyttö voi aiheuttaa vatsa-oireita, mutta tavallisesti oireet katoavat vuorokauden sisällä. Tilanne voi olla kuitenkin eri jos alkoholia käytetään säännöllisesti paljon eli kun puhutaan ns. suurkuluttajista. Sinun kohdalla en jaksa uskoa, että kyseessä olisi alkoholin aiheuttama asia. Mutta kun oireet ovat kuitenkin pitkittyneet niin suosittelen varaamaan ajan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon. Asiaa pitäisi jatkoselvittää, ainakin keliakin mahdollisuus olisi hyvä poissulkea ja miettiä, että onko tarvetta esim. paksusuolen tähystykselle.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.