Terve.fi

APUA! NIVUSSILSA [INFEKTIO]!

APUA! NIVUSSILSA [INFEKTIO]!

Toni Aho

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho

Kysymys:

hei!

etsin internetistä hakusanoilla [rokko, silsa, märkärupi] tietoa ja päädyin lopulta sivuillesi. [todella mainiot sivustot olet koonnut =]

joo ja sitten itse asiaan… ajattelin laittaa sähköpostia sinulle [en kylläkään tiedä miten kerkiät niitä lukemaan tai vastaamaan, no mutta aina on hyvä toivoa…=]

eli olen 24-vuotias nuorimies. minulla on ollut nivusissa silsaa [sientä] n 5-vuotta jo [tullut varmaan joskus armeija-aikoina] no olen ollut huolimaton koska tämä on vain joksus silloin tällöin kutissut joten en ole siihen hoitoa sen kummemin ton 5-vuoden aikana hakenut. ainakun on kutissut olen vaan raapinut ja se on sillä helpottanut… joskus alue on hiukan levinnyt ja kutissut enemmän mutta taas rauhoittunut takaisin.

mutta nyt noin 5 – 6 päivää sitten kutina oli todella kovaa joten raavin sitä taas. hain apteekista canesten 10mg/g voiteen ja käytin sitä [ajattelin että jos ajan nivusista sekä sukupuolielimen ympäriltä karvoituksen pois näin rasva “ulottuu” iholle paremmin ja vaikuttaa myös paremmin. no ajoin partaterällä, tämä tietysti rikkoi ihoa ja vähän vertakin vuosi [yksi ulkoneva luomikin vuosi vähän] sitten laitoin tätä rasvaa tähän..

seuraavan ammun herätys ja näkemys oli KAUHEA. tämä ajeltu alue oli täynnä näppyjä [punaisia] jotka kutisivat vaan entistä enemmän [joten pesin ihon Natusan vauvan pesuaineella ja laitoin tätä em. rasvaa] tämän olisin vielä kestänyt mutta vähän ajan kuluttua jalkoihini ilmestyi alkuun punaisia TODELLA kutiavia läiskiä [pakarat reidet, polvitaipi] [alkuun luulin yhtä finniksi koska siihen tuli märäpää joten yritin puristaakin sitä ja se turposi ja alue punoittui entisestään ja tulehtui] nämä läiskät siis muuttuivat märkäpäisiksi… ja tuntui että kaikki paikka kutisi. en saanut yöllä untakaan…

no joten marssin päivystävälle lääkärille [ei ihotautilääkäri.] kerron infossa että minulla on silsaa ja ne on kaiketi tulehtuneet… no minut kutsuttiin huoneeseen ja tämä naislääkäri sanoi että näyttäppäs sitten niitä, no riisuin alueen hän katsoi [todella nopeasti ja aikas kaukaakin] ja käski laitta vaatteet takaisin päälleni.. [tämä jäi vähän mietityttämään, että noin nopeasti hän tunnisti sen…hmmm] no hän sanoi että minulla on sieni tai siis hiiva alue nivusissa ärtynyt ja märkärupe [jotenkin infektoitunut kun iho mennyt rikki kaiketi siinä karvojen leikkauksessa] no sain antibiottikuurin [10pv] ja sanoi että jatkat silsan hoitoa edellisellä voiteella [canesten 10mg/g] antibiotti on [kefalex 750mg 20tabl.].

nyt olen syönyt 2 päivää näit’ä lääkkeitä ja käyttänyt säännöllisesti tätä rasvaa [peseytynyt] mutta kutina on ennallaan ja näitä pätteja [märkärupia] tulee jalkoihin edelleen =(
muualle niitä ei ole [vielä ainaskaa, toivottavasti ei tulekkaan..]tullut siis mahan alapuolelle vaan. eli osaako kukkan muu sanoa tähän omaa mielipidettään, kiitokset jo etukäteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vielä on vaikea sanoa, onko määrätty hoito ollut oikea, sillä olet syönyt vasta 2 päivää lääkkeitä. Märkäruvelta vaiva kuulostaa ja minustakin kuulostaa johdonmukaiselta, että äkkiä pahentunut tilanne johtuisi sieni-tulehdusalueille iskeneeltä bakteerilta, eli sinulla olisi kaksi vaivaa päällekkäin jotka molemmat tarvitsevat omat hoitonsa, eli sekä nivussilsa että märkärupi (jonka aiheuttajia ovat streptokokki/stafylokokki-bakteerit joko yhdessä tai erikseen). Märkärupi voi vaatia useammankin kuin 2 päivän antibiottien syömistä jotta voi varmasti sanoa onko diagnoosi ja hoito olleet oikeita. Mutta hakeudu uudestaan lääkäriin jos vaiva jatkuu, jos sinut tutkiva lääkäri ei osaa varmasti sanoa mistä on kyse hän ottaa tarvittavia jatkotutkimuksia tai lähettää sinut ihotautilääkärille. Toinen vaihtoehto on hakeutua suoraan yksityiselle ihotautilääkärille, joka tietenkin maksaa jonkin verran, mutta sinne pääsee ilman lähetettäkin. Muistahan myös, että kun märkärupi on parantunut ja antibioottikuurikin loppunut, sitä canestenia pitää jatkaa vielä jopa 2-4 vkoa säännöllisesti (n. 2 vkoa oireiden hellittämisestä) ja jos taas tuntuu ettei canesten ole riittävän tehokas lääkäri voi harkintansa mukaisesti sen tilalle määrätä suun kautta otettavia tehokkaampia hoitoja. Toivottavasti tilanne pian paranee! :)
Toni Aho ihotauteihin erikoistuva lääkäri

Julkaistu: 6.9.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.