Terve.fi

Anaerobinen bakteeri

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho

Kysymys:

Hei. Liittyvätkö päänahan hilseily ja kutina seuraaviin minua vaivaaviin tauteihin: lääkehoidossa oleva diabetes, paiseiden ilmaantuminen pari kertaa kuukaudessa, todettu enterovirus ja nyt todettu anaerobinen bakteeri. Tällä hetkellä tutkitaan myös crohnin mahdollisuutta. Ylläm. bakteereihin olen saanut lääkitystä, mm. ciprox, trikozol,kefexin. Suolistotulehdus on aktiivisessa vaiheessa juuri nyt. Miten hoitaisin arkaa päänahkaani joka rasvoittuu kovasti?Myös nivusissa on rihmassa pieniä rakkuloita ja oikean etusormen päällä pieniä, kovahkoja, aavistuksen verran syylää muistuttavia patteja jotka ovat sijoittuneet rystyseltä kynnen uloimpaan niveleen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Päänahan oireet tuskin ovat suoraa seurausta perussairauksistanne, mutta esim. diabetes voi sen verran heikentää immuunijärjestelmää, että rasvahiivat ja muut mikrobit villiintyvät hiuspohjassa aiheuttaen hilseilyä. Tärkeä on noudattaa annettuja ruokavalio-ohjeita ja huolehtia muutenkin että sokeritauti on hallinnassa. Hiuspohjan rasvoittuminen ja hilseily voi helpottaa ketokonatsoli (Nizoral) shampoolla, jota saa ilman reseptiä apteekista. Kutinaan voi kokeilla hydrocortison-liuosta. Muista iho-oireistanne en osaa valitettavasti sanoa näkemättä muutoksia. Toni Aho

Julkaistu: 24.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.