Terve.fi

Alkuraskaus ja alkoholi - 35248

Alkuraskaus ja alkoholi - 35248

Jarkko Kuoppala

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala

Kysymys:

Hei,
Join kovat kännit noin 6 kerta ennen RV 4. Hedelmöitys tapahtui todennäkköisesti 18 kesäkuuta, mutta mä join 23,24, 26,27 sekä 1 ja 2 heinäkuuta, kunnon kännit, koska olin matkalla. Nyt pelottaa mitä olisin voinnut vauvalle aiheuttaa? Jos kovat kännit tapahtu ennen RV 4? En juo todellakaan enää ja yritän syödä hyvin ja ota vitamiineja. Luin että alkoholi alkuraskaudessa voi aiheuttaa sydän tauteja? Onko näin? Jos mun kohdalla tapahtui niin, niin saako selville ultrassa, onko vauva terve ja olenko aiheutanut jotain pahaa sille alkoholilla? Jos esim. ultrassa kaikki menee hyvin ja lapsi ultraäänien mukaan terve, niin voiko se tarkoita että alkoholi ei tehnyt sikiölle mitään pahaa? Vai näkeekö se vasta tulevaisuudessa jos alkoholi on aiheutanut jotain, vaikka vauva syntyy terveenä? Kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

Näin varhaisessa alkuraskaudessa alkoholi ei voi aiheuttaa lapselle pysyviä kehityshäiriöitä. Tämä sen takia, että raskauden tässä vaiheessa alkioon vaikuttavat myrkyt, sairaudet jne johtavat joko siihen, että tapahtuu varhainen keskenmeno, tai sitten raskaus jatkuu normaalisti.

Varsinaisia kehityshäiriöitä runsas, säännöllinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa myöhemmin raskauden aikana, mikäli alkoholia silloin käyttää.

Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi aivan raskauden ensimmäisinä päivinä nauttimastasi alkoholista. Jos se olisi vaikuttanut, se olisi jo johtanut keskenmenoon. Koska näin ei ole käynyt, alkion kehitys on jatkunut normaalisti. Lapselle ei siis ole tullut haittaa alkoholista.

Ystävällisin terveisin

Julkaistu: 10.7.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.