Terve.fi

Aataminomena naisella

Aataminomena naisella

Jukka Sirén

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén

Kysymys:

Hei!
Olisin suunnannut kysymykseni korva- nenä- kurkkulääkärille, mutta sellaista mahdollisuutta ei ilmeisesti ole. Toivottavasti osaat vastata kysymykseeni.

Osaatkohan kertoa, onko naisella olevaa ns. aataminomenaa mahdollista poistattaa?
Olisiko perusteita sen poistoon kunnallisella puolella vai tulisiko turvautua kalliiseen kauneuskirurgiaan?
Aataminomena häiritsee todella paljon jokapäiväistä elämääni.
Se tuli ihan yhtäkkiä kaulalleni 24-vuotiaana, noin puoli vuotta 1. synnytyksen jälkeen. Eli noin kaksi vuotta sitten. Olen perusterve 26-vuotias kahden lapsen äiti. Voiko se olla merkki mistään piilevästä sairaudesta?

Eniten tässä kuitenkin häiritsee esteettinen puoli. Haluaisin kovasti päästä siitä eroon, ei ole kovin naisellinen piirre. Miten neuvot toimimaan tästä eteenpäin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Aataminomena on kurkunpään rustoinen osa, kurkunpäätä ei voi poistaa, se on vastuussa mm. äänen muodostumisesta. Aataminomenan muotoileminen kirurgisesti on periaatteessa mahdollista, mutta toimenpiteeseen liittyy myös kompliakatioriskejä. Mielestäni sinun on mentävä korvalääkärin vastaanotolle, hän pystyy kertomaan asiasta enemmän ja samalla varmistamaan, ettei kaulallasi ole jotain muuta “ylimääräistä” (kuten kilpirauhassuurenemaa), jota pidät aataminomenana.

Julkaistu: 6.5.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.