Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 16832

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

246 Tihenevät kihtikohtaukset Ikä 64 v, pituus 171cm, paino 78 kg.Kihtikohtaukset alkoivat esiintyä 10 vuotta sitten ensin vasemman jalan isovarpaassa, myöhemmin oikean jalan isovarpaassa ja satunnaisesti muissakin varpaissa. Kohtaukset ovat  tihentyneet,pahentuneet ja pitkittyneet. Muita sairauksia ei ole. S-uraat koe 14.4.03 oli 427. Tällöin oli kuukauden ajan Alllopurin-kuuri. Kohtauksiin olen saanut tilapäislääkityksenä Indometin ja Arcoxsia tulehdus-kipulääkettä.Marraskuun alussa 2003 aloitettiin Apurin 300 mg lääkitys. Ruokavaliota olen noudattanut hyvin eikä alkoholia. Tammikuun alussa paha, kaksi viikkoa kestänyt kohtaus. S-uraat arvo oli 13.1. kuitenkin 246, muutkin verenkuva-arvot täysin normaalit. Kohtausoireita tuntuu tulevan yhä lyhyin väliajoin.Nytkin molemmissa isovarpaan seuduissa. Keskittyvät pahiten vasemman isovarpaan kärkiniveleen (jossa muuten liikavarvaskyhmy. Vasemmassa tyvinivelessä myös nivelen rustottumaa.) Voiko Apurin-lääkitys pahentaa asiaa ? Onko liikavarpailla tekemistä asian kanssa ? Miksi yleensä kohtaukset lisääntyvät hoidosta huolimatta ? Aikaisemmin harrastin liikuntaa paljon, nyt ei siihen ole mahdollisuutta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Uraattiarvot 427 ja 246 mikroM/l ovat normaaleja. Sellaisilla seerumin uraattitasoilla ei pitäisi tulla kihtikohtauksia. Allopurin-hoito on selvästi laskenut uraattitasoa. Liikavarpailla ei ole tekemistä niveltulehdusten kanssa. On epäiltävä, onko kihti ollut kyseessä ollenkaan, vaan onko kyse jostain muusta tulehduksellisesta niveltaudista. Kyseeseen voi tulla nivelreuma, selkärankareuma tai joku muu tulehduksellinen sidekudossairaus. Jos kuvailette tarkemmin niveltulehdusoireita, missä kaikissa nivelissä niitä on ollut, onko aamujäykkyyttä, onko muita laboratoriokokeita otettu, ja lähetätte tiedot email-osoitteeseen ikuisma@welho.com, vastaan lisäkysymyksiin samaan hintaan.

Julkaistu: 9.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.