Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 19742

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 19742

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Kyselen mieheni puolesta. Mikä häntä vaivaa???
52-vuotias, pituus 185cm paino 98 kg. Sairastanut jo 15 vuotta diabetesta 1 tyypin. Sairastui siihen yli 30 vuotiaana. Lääkityksenä: Humalog, Lantus,Renitec, Primaspan, Lipitor. Sokeritasapaino todella huono; aamulla arvot korkeita yli 15 ja hypoglykemiakohtauksia melkein päivittäin.Ambulanssin olen saanut soittaa monet kerrat. Toisinaan auton ratin takaakin löydetään 1,4 sokeriarvoilla ja joskus ei ole enää kyennyt nousemaan ratin takaa omin voimin.  Apua en saa vaikka soittelisin terveyskeskukseen. Diabeetikon pitää itse hoitaa vaivansa. Saanut jopa sellaisia kohtauksia, että kaatuu maahan seisovilta jaloiltaan.  Elimistön varoitusmerkit eivät ilmeisesti toimi. Ja mihinkään sokeritasapainotukseenkaan ei oteta eikä itse ole sinne halukas. Hän ahmii päivittäin karamellia, salmiakkia ja lakuja isoja pusseja.Suorastaan järkyttävää ja stressaavaa katseltavaa. Tupakoi 2 askia/pv, juo jatkuvasti mustaa kahvia. Viikonloppuisin maistuu olut ja kossu. Työ fyysisesti raskasta.
Nyt uutena vaivana vasemmalla olevat vatsakivut (paksusuoli) sekä selän puolelle säteilevä kipu. Kivut ilmeisesti voimakkaita ja tämä nyt akuutti vaiva. Verikokeissa ei ole vielä käynyt. Ilmavaivat aivan kauheita ja mielestäni vatsa sekaisin jatkuvasti (tupakka, kahvi, lakut)ollut jo pidemmän aikaa. Piereskely on aivan mahdotonta ja haju suorastaan kuvottava. Ja olenpa joskus nähnyt veriulosteitakin. Mies ei myönnä mitään. Lähisukulaisissa ollut syöpää, ALS-tautia ja  isä kuollut nuorena leukemiaan. Onko hänellä vatsahaava vaiko paksunsuolen vaivoja? Joskus aiemmin ollut helicobakteerin häätö ja pohjukaissuolihaava. Vaiko voiko olla uusiutunut pohjukaissuolen haava? Pitääkö vaatia jo tähystystäkin?
Voiko näin huono tasapainoinen sokeritauti olla tämän syynä?  Kolmen viikon kuluttua olemme lähdössä ulkomaille? Tällä hetkellä ei näytä hyvältä jos näin sairas pitää ottaa sinne mukaan. Tässäpä pähkinää purtavaksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikuttaa siltä, ettei miehenne noudata alkuunkaan diabeetikon dieettiohjeita. Sen vuoksi on ymmärrettävää, että verensokeritaso heittelehtii.Sairaalahoitokaan ei auta, ellei hän itse motivoidu hoitamaan diabetestään. Ylipainoakin on. Mahtaako hän olla masentunut, kun laiminlyö itseään?
Vatsavaivat viittaavat enemmän paksusuoliperäiseen kuin mahalaukkuperäiseen syyhyn. Tarkemmin ei tutkimatta voi sanoa, mistä on kyse. Tavallisin paksusuolen häiriö on ärtynyt paksuoli -oireyhtymä, missä erilaisin kombinaatioin voi olla suolen toimintahäiriöitä, lisääntyneitä ilmavaivoja ja vatsakipuja. Se on toiminnallinen häiriö. Elimelliset syyt pitää myös tutkia. Ulosteen veritutkimus ja paksunsuolen rtg tai tähystys olisi syytä tehdä ainakin. Diabetes tuskin on vatsaoireiden syy. En suosittele ulkomaanmatkaa ennen kuin diabetes on tasapainossa ja vatsavaivojen syy on selvitetty.

Julkaistu: 8.2.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.