Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 13486

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 13486

Timo Rostila

Kysymys:

Hei!
Olen 38-vuotias nainen. Olen kärsinyt lähes 20 vuotta kutiavasta ihosta. Lisäksi ihoni tulee punaiseksi kosketuksesta. Tätä hämmästelevät usein kampaajat, hierojat, lääkärit…
Vaikka aivan kevyesti raapaisen ihoani, se on hetken kuluttua punainen, kuumottava ja siihen nousee valkoinen pauma. Tämän 20 vuoden ajan olen säännöllisesti syönyt jotain antihistamiinilääkettä. Teldanexia, Zyrteciä, Ataraxia jne.
Nämä lääkkeet pitävät sietämättömän kutinan pois. Punaisia, kuumottavia alueita silti tulee jatkuvasti milloin minnekin. Haluaisin tietää sairaudelleni nimen. Jotkut terv.keskuslääkärit eivät ota todesta sairauttani ja suhtautuvat “nihkeästi” reseptin uusimiseen. Kuitenkin elämäni on sietämätöntä ilman jotain em.lääkettä.
Terv. marja

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyse on dermografismus-nimisestä ilmiöstä, missä tyypillisimmillään hankausalueelle tulee kutiava nokkosen polttamaa muistuttava paukama, joka on hankaus- tai raapaisualueen muotoinen. Taudin suomenkielisenä nimenä käytetään hyvin kuvaavaa termiä ihon piirtoärtymys. Joskus ilmiö on niin selvä, että tylpällä esineellä voidaan ihoon piirtää kuvio, joka sitten näkyy juuri tämän muotoisena paukamana. Oireisiin liittyy monesti vielä kuvaamasi kutinaherkkyys. Taudin syytä ei tunneta. Valitettavasti se saattaa joskus olla varsin pitkäaikainen, kuten Sinulla. Onneksi useimmilla potilailla sairaus kestää vain rajallisen ajan (yleensä kuitenkin viikkoja tai kuukausia) ja häviää sitten yhtä mystisesti kuin alkoikin. Joskus dermografismuksen alkamisen laukaisee jokin infektiosairaus, mutta useimmiten todellakaan taudille ei voida osoittaa mitään erityistä syytä. Mainitsemasi antihistamiinilääkkeet auttavat oireisiin, tarvittaessa niitä voidaan käyttää vaaratta myös pitkäaikaisesti, joten en näe mitään syytä olla uusimatta tarpeellista reseptiä. Antihistamiineja on saatavissa nykyisin lukuisia eri valmisteita. Niiden vaikutus on aika yksilöllinen. Tästä syystä parhaan vaihtoehdon etsimiseksi voi olla tarpeen kokeilla useampaa eri valmistetta ja valita sitten se, joka tuntuu tehokkaimmalta.

Julkaistu: 6.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.