Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 7048

Johan Eriksson

Sisätautien erikoislääkäri

Kysymys:

KIHTIRUOKAVALIO. Minulla todettiin kihti vuonna 1992. Sitä ei ole tähän mennessä hoidettu lääkkeillä. Nyt olen taas kihtikohtauksen kurimuksessa. Syön aika paljon kasvisruokaa. Ruokavalio-ohjeissa kehotetaan välttämään kuivattuja papuja, herneitä sekä kuivattuapastaa. Voiko kuitenkin säilöttyjä herneitä sekä papuja syödä? Pitäisikö tosiaan välttää myös makaronia? Entä mitä tarkoitetaan hiivatuotteilla. Tarkoitetaanko niillä vain joitakin hiivavalmisteita vai myös leipää? Voiko leipää syödä runsaasti? Minulla on usein kipuja eri jäsenissä ja päänsärkyä. Voivatko kivut aiheutua kihdistä? Minulta meni hiljattain akillesjänne poikki. Voiko kihti heikentää jänteitä? Vastauksista kiittäen Kivulias HS-lukija. (38v.)

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei !

Kysymyksesi liittyy kihtiruokavalioon ja kihtiin. Herneissä ja pavuissa on runsaasti puriiniaineita eli näitä tulisi välttää – kaikissa muodoissa – makaronia taas saa syödä. Hiivavalmisteilla tarkoitetaan ruoka-aineita joissa on käytetty hiivaa valmistuksessa, paitsi hiivalla kohotettu leipä mitä taas saa syödä. Eli toisin sanoen leipää – mielellään täysjyväleipää – saa syödä. Hiiva sisältää painoyksikklä kohden runsaasti puriineja – jopa 1000 mg/ 100 g mutta käytännössä kukaan tuskin syö hiivaa niin runsaasti että siitä on haitaa. Ravitsemusterapeuttien yhdistys julkaisee mm ohjeita kihtipotilaan ruokavaliosta ja näitä saa yleensä sairaaloista, terveyskeskusksista tai voi tilata itse. Kysyit myöskin kihdin oireista ja erilaisia nivelkipuja tauti aiheuttaa, harvemmin kuitenkaan päänsärkyä. Kihti pystyy aiheuttamaan muutoksia mm jänteissä ja harvinaista ei ole että akillesjänne paksuuntuu kihdistä johtuen, eli kyllä tauti altistaa akillesjänteen vauriolle.

Terveisin

Julkaistu: 4.1.1998

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.