Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 16166

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 16166

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Minulla on ongelma johon en tiedä mistä saisin apua. olen lukenut että jos on tehty luuydin tai kantasolusiirto niin veriryhmä voi muuttua luovuttajan mukaiseksi. Näin ollen kysymys kuuluukin mikäli henkilö ollut nuorena esim. b ja nyt 0 niin miten on periytyvyys? Eli tilanne on tämä: äiti on A, isä B ja lapsi AB, sitten on valitettavasti on herra X joka nyt veriryhmää O, onko mitenkään mahdollista että herra x on lapsen isä? kiitoksia vastauksesta, ei ole paljon mahdolllisuuksia kysellä muualta ja hätä on suuri!!
nainen pohjoisesta

Näytä vastaus

Vastaus:

ABO-veriryhmä määrittyy 9.kromosomissa olevien geenien mukaan siten, että punasolujen pinnalla joko on tai ei ole yhtä tai molempia antigeenejä A ja B. AB-veriryhmässä punasoluissa on molemmat antigeenit, A-ryhmässä A- ja B-ryhmässä B-antigeeni. 0-ryhmässä ei ole kumpaakaan.
Jos äiti on A ja isä 0, ei lapsi voi olla AB.
Jos isä on ollut alunperin B, on sukusolun geeniperimä B, jolloin lapsi voi olla AB. Tavallisimmin luuydinsiirto tehdään samanlaisella ABO-siirteellä hylkimisreaktioiden takia.
Toivottavasti tästä oli apua. Jos Sinulla on lisäkysymyksiä, vastaan niihin samaan hintaan, jos lähetätä kysymykset sähköpostiini ikuisma@welho.com

Julkaistu: 3.9.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.