Terve.fi

Mikä vaskuliitti eli verisuonitulehdus käytännössä on?

keuhkosairauksien erikoislääkäri

Julkaistu: 2.5.2000

Kysymys:

Mikä vaskuliitti eli verisuonitulehdus käytännössä “ON”? Liittyykö se muihin sairauksiin ja jos niin mihin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaskuliitilla tarkoitetaan verisuonitulehdusta, tavallisimmin valtimotulehdusta. Vaskuliitit muodostavat laajan tautiryhmän, jolle on ominaista verisuonten seinämän tulehdus ja vaurioituminen. Nekrotisoivissa ( kudos-kuoliota aiheuttavissa ) valtimotulehduksissa vauriot voivat olla pesäkemäisiä, suonen seinämän osaa koskevia, tai ne saattavat käsittää seinämän koko ympäryksen. Pesäkemäiset vauriot johtavat tyypillisesti valtimon seinämän pullistumiin ja repeytymisiin, laajemmat vauriot taas suonen ahtautumiseen tai tukkeutumiseen.

Esimerkkejä vaskuliiteista: Jättisoluarteriitit (temporaaliarteriitti eli ohimovaltimotulehdus, ja Takayasun arteriitti aortassa ja keuhkovaltimoissa) vaurioittavat suuria ja keskikokoisia valtimoita. Polyarteritis nodosa vaurioittaa keskikokoisia ja pieniä valtimoita useissa elimissä samanaikaisesti, mikroskooppinen polyarteriitti taas pieniä valtimoita ja arterioleja munuaisissa, keuhkoissa ja lihaksissa. Churg-Straussin ja Wegenerin granulomatoosit vaurioittavat pieniä valtimoita, hiussuonia ja pikkulaskimoita munuaisissa ja keuhkoissa, ja yliherkkyysvaskuliitit pikkulaskimoita (mm. Henoch-Schönleinin purppura ) erityisesti ihossa. Nivelreumaan ja systeemisiin sidekudossairauksiin liittyvät vaskuliitit ovat yleensä pikkulaskimoita vaurioittavia tulehduksia, mutta myös vakavia, polyarteritis nodosa -tyyppisiä, monia elimiä samanaikaisesti vaurioittavia vaskuliitteja voi esiintyä.

Vaskuliittien synnyssä ovat monimutkaiset immunologiset mekanismit keskeisiä. Kiertävien immunokompleksien saostuminen, tulehduspaikalla tapahtuvat antigeeni-vasta-ainereaktiot ja soluvälitteiset viivästyneet yliherkkyysreaktiot ovat esimerkkejä tällaisista. Verisuonivaurio voi syntyä myös valkosoluvasta-aineiden ärsyttäessä valkosoluja tuottamaan verisuonen sisäpintasolukkoa vaurioittavia, myrkyllisiä happiradikaaleja.

Vaskuliitit voivat vaurioittaa lähes kaikkia kudoksia, ja niinpä oireet ovatkin riippuvaisia ko. kudosvauriosta: Yleisoireita: kuumeilu ja laihtuminen. Iho: punasolujen vuotamisesta ihoon aiheutunut ihon punatäpläisyys, nokkosrokko, kuoliot. Lihakset ja nivelet: lihaskipu tai lihastulehdus, nivelkipu tai niveltulehdus. Hermosto: hermotulehdus, aivohalvaus. Sydän ja verisuonet: sydäninfarkti, verenpainetauti. Hengityselimet: nenäverenvuodot, keuhkovarjostumat ja verenvuodot. Vatsa: vatsakivut, veriripuli ja ruoansulatuskanavan puhkeamat. Munuaiset: munuaiskerästulehdus, munuaisten äkillisesti kehittyvä vajaatoiminta. Vaskuliittien diagnostiikka ja hoito kuuluvat sisätautiklinikan erikoisosaamisen piriin. Lääkkeinä käytetään yleensä pitkäkestoisina kuureina kortisonia, usein myös solusalpaajia ( sytostaatteja ).

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.