Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 8930

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 8930

Risto O. Roine

Neurologian professori, vastaava ylilääkäri

Risto O. Roine

Kysymys:

Olen n. 30-vuotias nuorimies ja viime kesänä yhtäkkisesti minulle ilmaantui kipuilu niska-hartia alueelle ja säteilykipua vasempaan yläraajaan. Myöhemmin magneettikuvassa selvisi, että kysymyksessä on C6-C7 välillä kaularangan prolapsi. Tilanne korjaantui itsestään siten, että jäljelle jäi vain lievä “pintatunto muutos” vasemman käden etu- ja keskisormeen. Lisäksi joskus päätä kääntäessä tuntuu lievä vihlaisu. Kysynkin onko viisasta jättää minulle tärkeät harrastukset kuten jalkapallo ja sähly yms. väliin sairauden uusiutumisen pelossa vai onko riski joutua kärsimään ko. ongelmasta yhtäsuuri harrasti vauhdikasta urheilua eli ei? Voiko jollain hoidolla esim. akupunktiolla hoitaa välilevyjen aineenvaihduntaa ja hermotuksen toimintakykyä? Kiitos vastauksestasi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kaularangan välilevyn prolapsi on varsin tavallinen vaiva, joka yleensä paranee itsestään. Sen diagnostiikkaan kuuluu yleensä magneettitutkimus sekä ENMG. Joskus tarvitaan neurokirurgista operaatiota. Alkuvaiheessa kaularangan liikkeiden rajoittaminen levolla ja Schanzin kauluksella on oleellista, mutta oireiden parannuttua ei erityisiä rajoituksia tarvita. Niskaa rasittavampien lajien pariin on varmasti hyvä palata asteittain. Ainoastaan varsinaisten kontaktilajien harrastuksessa voi pitempi tauko tulla kyseeseen. Akupunktiolla tuskin voi olla vaikutusta paranemiseen tai uusiutumisriskiin, kyseessä on lähinnä kivun hoito. Niskan manipulaatiohoitoon liittyy oireiden pahenemisen riski. Niskalihasten hyvä kunto todennäköisesti vähentää uusiutumisriskiä, joten urheiluharrastusta ei kannata jättää.

Julkaistu: 2.3.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.