Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 11477

Lääketieteen lisensiaatti

Risto Lappi

Kysymys:

Hei,olen 27-vuotias ja lapseni ovat 2,3 ja 4 vuotiaat pojat.Veriryhmäni on A rh- ,ensimmäinen raskaus käynnistettiin nousseen tiitterin vuoksi,lapsi selvisi pelkällä valohoidolla synnytyksen jälkeen.Seuraavassa raskaudessa kolme verensiirtoa kohtuun ja synnytyksen jälkeen yksi verenvaihto lapselle,kolmas raskaus kahdeksan siirtoa kohtuun ja kolme verenvaihtoa lapselle synnytyksen jälkeen.Mieltäni onkin nyt askaruttanut voinko enää tehdä ja saada terveitä lapsia vai onko lapset nyt tässä?Suunnitteilla ei ole,mutta jos joskus kuitenkin!?Naistenklinikalla kysyttiin olenko harkinnut sterilisaatiota,mutta tunnen olevani vielä liian nuori siihen!Vastauksesta kiitollinen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymykseenne on esittämillänne tiedoilla mahdotonta vastata. Veriryhmiä on monia: A, B, AB ja O sekä monia muita. Lisäksi on rhesusveriryhmä + tai -. Nämä veriryhmät periytyvät joko homotsygoottisesti (AA,BB) tai heterotsygoottisesti (Aa, Bb). Sikiön ( syntyvän lapsen) veriryhmä määräytyy niiden perintötekijöiden mukaan, jotka hän munasolun hedelmöittyessä saa. Miten tilanne on, sitä ei ilman tutkimustuloksia tiedä. On kaikkein parasta keskustella tästä asiasta tarkasti hoitavien lääkäreiden kanssa. Itsekin kysyin neuvoa veritauteihin ja immunologiaan perehtyneeltä lääkäriltä

Julkaistu: 2.1.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.