Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 20414

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 20414

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

46v,nainen,168cm,68kg,sappihapon imeytymishäiriö, rasvamaksa -05,hypotyreosi -83, spinaalistenoosi LIV-V 8-9cm (läpimitta) -05. Questran 1/2ps/pv, tyroxin.
Haluasin tietoa sappihapon imeytymishäiriöstä. Mitä kaikkia oireita siihen liittyy, mitä siitä voi seurata, miten sen kanssa olisi järkevintä elää. Questraanin syönti ollut hankalaa, pikkuhiljaa nostanut annosta tähän. Tilanne tosi hankala, tietoa ei löydy mistään.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sappihappojen imeytymishäiriö liittyy ohutsuolen loppuosan,ileumin, toimintahäiriöön. Siinä myös veden, elektrolyyttien ja B12-vitamiinin imeytymishäiriö on mahdollinen. Tärkeimpiä syitä ovat ileumin resektioiden eli poistoleikkausten jälkitilat, infektiotja tulehdukselliset sairaudet kuten Crohnin tauti.Vesiripuli on hallitseva oire. Jos sappihapot eivät imeydy (reabsorboidu) normaalisti ileumissa, ne estävät osmoottisesti aktiivisina aineina osittain veden ja elektrolyyttien imeytymisen ja voivat saada aikaan veden erittymistä suoleen, mikä ilmenee voimakkaana vesiripulina. Rasvaripulia ja rasvaliukoisten vitamiinien (A,D,E,K) imeytymishäiriötä syntyy vasta, kun ileumia on pois toiminnasta yli metrin matkalta. Vatsan turvotus, ilmavaivat, vatsan kurina, vatsakivut,joskus niveloireetkin voivat liittyä rasvaripuliin. Virtsa- ja sappikiviä voi ilmetä normaalia useammin.
Mikäli ileumia on poistettu tai sen toimintakykyä ei voida muuten palauttaa, joudutaan käyttämään oireenmukaista hoitoa. Tehokkaimmiksi ovat osoittautuneet sappihappoja sitovat ioninvaihtohartsit kuten kolestyramiini ja kolestipoli. Toiminnallisissa muodoissa voi kokeilla myös geeliyyviä kuituja kuten guarkumia,pektiiniä tai bulk-laksatiivejä. Lievissä tapauksissa pelkkä runsaskuituinen ravintokin voi riittää. Loperamidia (Imodium) voi kokeilla suoliston liikasupistelevuuden vähentämiseksi.

Julkaistu: 20.7.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.