Terve.fi

Kysy asiantuntijalta terveydestä - 12378

Kysy asiantuntijalta terveydestä - 12378

Aarne I. Koskimies

Professori

Aarne I. Koskimies

Kysymys:

Hei! Olen 26-vuotias avoliitossa elävä nainen. Lapsia minulla ei vielä ole. Pillerit (Femoden) lopetin 4 vuoden käytön jälkeen 8/99. Sen jälkeen tuli yhden kuukautiset, mutta seuraavat antoivat odottaa itseään. Ne tulivat vasta TK-lääkärin määrämällä viikon Primolut Nor -kuurilla, n. ½ vuotta pillereiden lopettamisesta. Sen jälkeen kierto oli 29-35 vrk, kunnes kierto alkoin viime vuoden lopulla olla mitä sattuu, aina 45-50 vrk asti.

Helmikuulla 2001 jouduin kovien alavatsakipujen takia naistentautien vuodeosastolle hoitoon. Kyseessä oli puhjennut munasarjakysta. Sain tulloin gynekologilta kolmeksi kuukaudeksi Terolutit, tasaamaan kiertoa. Muutamia viikkoja sairaalareissun jälkeen tuli taas vastaavanlainen äkillinen vatsakipu, joka meni parissa tunnissa ohi. Se kuitenkin säikäytti niin, että varasin ajan yksityiselle gynekologille. Toinen syy oli se, että olin lukenut netistä PCO:sta. Tajusin silloin, että oireet sopivat minuun. Aloin huolestua lisää, kun vauvaa ei ole meidän perheeseen kuulunut, vaikka ehkäisyä ei ole käytetty.

Minulla on karvoitus lisääntynyt pillereitten jälkeen, lähinnä reisillä, ja navan alapuolella. Lisäksi on akne joka onneksi esiintyy vain selässä (sitä oli kyllä jo nuorena ennen pillereitä). Mittani ovat 160/63, olen normaalipainoinen. Mutta nuo muut PCO:n tyyppioireet sopivat minuun. Yksityinen gyne vahvisti sen mitä epäilin, oikea munasarjani on monirakkulainen, vasen näytti normaalilta. Sain hoidoksi Clomifenit (100mg/vrk) kierron 3-7 päiviksi ja Terolutia (10mg/vrk) jatkan 15-24 päivinä. Sain ko. tabletit 6 kk ajaksi. Lisäohjeeksi sain seurata aamulämpöjä.

Olen lukenut lukuisista paikoista, että PCO-potilaiden käyttäessä Clomifenia, tulisi munarakkulan kasvua seurata ultralla. Miten tärkeää se on, kun oma gyneni ei puhunut asiasta mitään? Onko Clomifenista haittaa, kun toinen munasarjani näytti kuitenkin olevan normaali? Onko sen vaikutus kuitenkin “normaali”, jos vaikka munasarjani sattuisikin toimimaan itsestään? Miten todennäköistä on, että ovuloin? Ja tapahtuuko ovulaatio Clomifenin käyttäjillä aina 7-12 vrk:n kuluessa (luin Pharmaca Fennicasta) viimeisen annoksen jälkeen, vai voiko ovulaatio tapahtua ennemmin tai myöhemmin? Minkälaisia kokemuksia Sinulla lääkärinä on siitä, miten PCO-naiset ovat tulleet raskaaksi? Onko keskenmenoja miten yleisesti? Entä niinikään Pharmacasta lukemiani lapsen sikiöaikaisia kehityshäiriöitä? Vauvakuume on todella kova, ja nyt pelottaa, saadaanko me koskaan omaa lasta…
NIMIMERKKI: Saga -75

Näytä vastaus

Vastaus:

Kierron epäsäännöllisys ja ultraäänilöydös siis sopivat PCO-ovarioihin. Ovulaation aikaansaamiseksi sait siis clomifeniä. Tarkeätä on kyllä tarkistaa, ovuloitko clomifenin aikana. On PCO-potilaita, jotka eivät reagoi clomifenille ja silloin muutetaan lääkitystä. Ei kannata enää jäädä odottelemaan. Tilanne pitäisi selvittää: clomifenin vaikutus munarakkulan kehitykseen, kohdun limakalvoon ja minkälainen on loppukierto (keltarauhashormoni, prolaktiini)ja tietysti toimiiko clomifen kohdallasi. Raskausmahdollisuudet ovat ihan hyvät kunhan valitaan sopivin hoito.

Julkaistu: 1.5.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.