Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 5872

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 5872

Leif Lindberg

Kysymys:

Valkosolujeni määrä oli romahtanut arvoon 2,5. Lääkäri puhui leukopeniasta. Mitä tämä tarkoittaa paitsi että valkosolujen määrä on vähentynyt? Mistä se voi johtua – vaihtoehdot hyvästä pahaan? Olen 30-vuotias nainen, parantunut anoreksiasta. Tuolloinkin arvot olivat alakantissa (3,7), mutta eivät sentään näin vähäiset. Myös hemoglobiini oli romahtanut – 124. Ennen arvot kieppuivat alimmillaankin 135:ssä. Senkka oli normaali.

Näytä vastaus

Vastaus:

En puhuisi romahtamisesta vaikkakin arvo onkin laskenut selvästi. Se että kuvauksen perusteella olet muuten oireeton ei tilanne kuulosta huolestuttavalta koska sinulla ei ole anemiaa ja senkkakin on normaali. Olisi auttanut asiaa jos olisit pystynyt kertomaan onko lasku pääasiassa neutrofiilien vai lymfosyyttien puolella. Nämä ovat valkosolujen alatyyppejä. Eri vaihtoehtoina tulevat kysymykseen mm. virusinfektio, ja jotkut lääkkkeet, kuten sulfa ja karbimatsoli. Myös kortisonihoidot suun kautta voivat aiheuttaa leukopeniaa. Muut vaihtoehdot ovat erittäin epätodennäköisiä koska hemoglobiini on normaali ja olet muuten oireeton ( bruselloosi, lavantauti, kala-azar, jotka ovat enemmän tai vähemmän eksoottisia infektiotauteja, LED- ja reuma-nimiset niveltaudit, legionalaistauti, AIDS, säteilyvaurio, luuydinsairaus tai pernan valkosoluja tuhoava toiminta ).

Julkaistu: 17.5.1997

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.