Terve.fi

Kysy asiantuntijalta terveydestä - 20073

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

mies, -ikä 26v -paino 105kg rintakivut lähinnä vasemmalla puolella, kipu on ajoittaista viiltävää/pistävää, tuntuu myös levossa, säteilee vasempaan käteen/pikkusormeen, vasen kylki kainalon alta arka sekä rinnan alta, tuntuu myös vasemmassa lavassa, niskassa, kestänyt noin 2 viikkoa, ehkä pitempään… käynyt lääkärissä 2 kertaa jolloin lääkäri kuunteli sydäntä ja keuhkoja, ei vikaa sydänfilmi otettu kuukausi sitten sähköiskun seurauksena, normaali, suuri kammio??? mitä sitten tarkoittaakaan verenpainelääkitys betasalpaaja 5 mg / verenpaine yleensä n.138/85-90 astmalääkitys, lääkitys allergiseen nuhaan Voiko rintakivut johtua sydämestä vai voiko se olla seurausta esim. selkävaivoista koska tuntuu siltä kuin olisi lapa jumissa… kuitenkin yleiskunto on suhteellisen hyvä…

Näytä vastaus

Vastaus:

Viiltävä/pistävä kipu rinnassa viittaa rintakehän pinnallisten kudosten kuten kylkiluuvälilihasten ja niiden kiinnityskohtien tai itse kylkiluiden tai rintalastan ja kylkiluiden liittymäkohtien kipuun. Varsinkin, kun kipu tuntuu levossakin ja siihen liittyy rintakehän paino-/kosketusarkuutta, puhuu se sydänperäistä syytä vastaan. Tällaiset rintakehän pehmytosakudosten kiputuntemukset ovat tavallisia, saattavat liittyä lihasten rasitukseen tai lihasjännitykseen tai ilman vaihteluihin. Ne ovat vaarattomia, mutta voivat olla joskus hyvin haittaavia. Tulehduskipulääkkeet noin viikon kuurina auttavat usein. Joskus on hyötyä diatsepaamista, jos mukana on psyykkistä jännitystä tai ahdistusta tai selvää lihasjännitystä. Sydänfilmissä voi joskus olla viitteitä vasemman kammion seinämän paksuuntumisesta, jos verenpaine on ollut pitkään koholla, jolloin sydän on joutunut tekemään ylimääräistä työtä, mikä on kasvattanut vasemman kammion seinämän paksuutta. Ette mainitse pituuttanne, mutta jos teillä on ylipainoa, olisi tärkeää saada paino normalisoitua, ettei kehity metabolista oireyhtymää ja sen liitännäissairauksia verenpainetautia, heikentynyttä sokerinsietoa ja diabetestä, rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä ym., mitkä yhdessä lisäävät suuresti valtimosairauksien riskiä.

Julkaistu: 18.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.