Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 8434

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 8434

Leif Lindberg

Kysymys:

Olen 48 vuotias nainen. Minua on jo pidempään oudoksuttanut se, että pienikin puristus esim käsivarresta tai säärestä sattuu. Saan myöskin, lähinnä reisiin, helposti mustelmia pienestäkin kolhaisusta. Myöskään naarmujen, näppylöiden tai vaikkapa itikanpuremien jäljet häipyvät kovin hitaasti iholta, vaikka iho muuten on jo parantunut. Minulla on ollut koko ikäni runsaasti pinnanmyötäisiä ruskeita luomia, mutta viime vuosina olen saanut kirkkaan punaisia pieniä luomia. Maksa-arvoni on tutkittu ja ne ovat normalit. Voisiko kudosten arkuus johtua siitä, että olen runsaahkosti ylipainoinen?

Hyvää kesää. “Prinsessa ja herne”

Näytä vastaus

Vastaus:

Kudosten kipuherkkyys on pääosin geenien määräämä aistiominaisuus. On selvää että stressi vaikuttaa kiputuntoon, mutta yllättävää on että se KOHOTTAA kipukynnystä. Mustelmataipumus johtuu myös synnynnäisistä ominaisuuksista: hiussuonien seinämät vaurioituvat mekaanisesta ärsytyksestä normaalia helpommin ja verta tihkuu suonen ympäristöön. Kuvaamasi pienet kirkkaat luomet ovat ilmeisesti hyvänlaatuisia hemangiomia, pienten hiussuonirykelmien aiheuttamia luomia ja ne ovat viattomia. Niitä alkaa tyypillisesti ilmaantua ikääntymisen yhteydessä. Kudostesi arkuus ei riipu ylipainosta: ylimääräinen rasvakudos on ihon alla eikä vaikuta hermoston toimintaan iholla.

Julkaistu: 16.6.1998

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.