Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 8516

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 8516

Sari Eerikäinen

Kysymys:

Olen 19-vuotias mies ja ongelmani olen ajatellut hankkia potenssikynän psyykkisistä syistä johtuvaan erektion katoamiseen, mutta kaipaisin tietoa siinä käytettävistä lääkkeistä. Paljonko ne maksavat ja korvaako Kela osan niistä? Jos korvaa, niin kuinka paljon? Entä itse potenssikynä, jolla lääkkeitä käytetään? Ja miten lääkkeet saa käyttöönsä, minkälaisia lääkäreilläkäyntejä se vaatii? Olisin kiitollinen nopeasta vastauksesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pistoskynän käyttö on viime vuosien aikana yleistynyt potenssihäiriöiden hoidossa. Lääkeaine, jota käytetään melko paljon, on nimeltään alprostadiili ja kauppanimeltään Caverject. Sitä on olemassa kahta vahvuutta ja annostelu on yksilöllinen. 10 mikrogramman vahvuinen liuos ampullissa maksaa n. 80 mk ja vahvempi 20 mikrogrammaa n. 140 mk. Kummastakin tulee sairausvakuutuslain mukainen korvaus, jos lääke on määrätty sairauden hoitoon. Omavastuu on 50 mk + puolet 50 mk:n ylimenevältä osalta.
Caverject on reseptivalmiste ja edellyttää siis lääkärissä käyntiä. Lienee suositeltavaa tilata aika urologilta. He ovat asiantuntijoita tämäntyyppisten oireiden hoidossa. Lääkärin vastaanotolla keskustellaan myös perusteellisesti kynän käytöstä. Markkinoille on tulossa myös tablettimuotoisia lääkkeitä lähiaikoina, joten lääkärin kanssa kannattaa neuvotella sopivasta vaihtoehdosta.
Pistoskyniä on markkinoilla muutama malli ja hinta lähtee liikkeelle n. 300 mk:sta. Itse kynästä aiheutuvia kustannuksia ei ainakaan sairausvakuutus korvaa.

Julkaistu: 14.9.1998

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.