Terve.fi

Kysy asiantuntijalta hyvinvoinnista - 28554

Kysy asiantuntijalta hyvinvoinnista - 28554

Marika Lohvansuu

Kysymys:

Olen 52 v nainen. Fibromyalgiaa ja kulumavikoja, muuten terve,työelämässä. Fibroni kanssa selviän hyvin. Käyttänyt nukahtamislääkettä Imovane 7,5 1/2 tabl. joskus. 14.10 aloitin motivoituneena Zypanin avulla tupakoinnin lopetuksen. Toisella viikolla Zypan-kuurin aikana kurkku kipeytyi, yhtäkkiä rennolla iltakävelyllä ollessani. Oireet: kuristus, ilkeä paine, kipu, vasen kaularauhanen aristaa, ajoittain vasen puoli kaulasta oudon turra. Joskus tulee nielusta todella mädän maku. Nieluviljely negatiivinen. Vaiva mennyt niin hankalaksi, että masennuin/väliin panikoidun ja hakeuduin lääkäriin. Sain s-lomaa 10 pvää ja pyysin Aurorix masennuslääkkeen. Zypanin luonnollisesti lopetin, koska ajattelin sillä olevan osuutta vaivaan, vaikka lääkäri (terv.kesk) ei osannut sanoa juuta eikä jaata kommentiksi. Mieli on apea, levoton, surullinen-ahdistunut – väliin epätodellinen kurkkuvaivan takia vai nieluko se? Muuta kuin nieluviljely ei ole katsottu, ehkä korostamani masennuksen takia ei muuhun puututtu. Voiko Zypan aiheuttaa moista? Pitäisikö kilpirauhasstatus tutkia? Peilata nielu? Masennus tuli vaivan takia eikä toisinpäin! Töihin en pysty; ei voi keskittyä, pyydänkö lisää sairaslomaa ja mitä itseasiassa pyydän tutkimaan? Nykyään kun tuntuu, että potilaan on itse liki tiedettävä, mitä tutkitaan, muuten selvitykset jäävät vain tälle psyykkiselle tasolle herkästi, etenkin, jos itse ne myöntää. Tiedän,että ihminen on kokonaisuus, kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta ei nyt sentään masennus lokalisoidu nieluun aiheuttaen ko.oireita, palan tunnetta kylläkin, se on todistettu kai tieteellisestikin?
Onko Aurorix paras mahdollinen lääke minulle? Mitään pökkyrää aiheuttavia depressiolääkkeitä en missään nimessä halua; kuten Remeron, Zoloft tms. Olisiko Seronil parempi? Olen hoitoalalla, työssäni jakelen ko.lääkkeitä, joten tiedän sivu ym. vaikutuksista ja tuntumaa psyykkisistä vaivoista kärsiviin ihmisiin on.
Apua haluan!

Näytä vastaus

Vastaus:

Tarkistin farmakasta Zybanin sivuoireet, mutta luettelosta ei löytynyt mainintaa kurkkukivusta, kuristuksen/paineen tunteesta kurkussa tai kaularauhasaristuksista. Zybanin vaikutusmekanismilla ei myöskään oman ymmärrykseni mukaan voi olla kyseisiä haittavaikutuksia, joten en usko että Zyban oli syyllinen oireisiisi.

Kaulan alueen kivut eivät ole parasta osaamiseni aluetta, mutta kerron kuitenkin mitä minun arvioni mukaan kannattaisi tutkia tehdyn nieluviljelyn lisäksi. Korva-, nenä- ja kurkkulääkäri tai yleislääkäri voisi katsoa kurkkuusi ja nielusi peilin avulla jos sitä ei ole vielä tehty. Kyseinen lääkäri voisi myös arvioida tarvitaanko jotakin tarkempaa tähystystutkimusta, jossa näkyvyys ulottuisi alemmas nieluun. Kilpirauhanen on hyvä tutkia palpoimalla eli kaulan päältä tunnustelemalla, ja tarvittaessa kilpirauhasarvosi voidaan tarkistaa. Muista verikokeista mieleeni tulee ainakin perusverenkuvan ja tulehdusarvon tarkistaminen. Jos kaulalla on tunnettavissa suurentuneita rauhasia, ne voidaan tutkia tarkemmin ultraäänellä, ja ottaa tarvittaessa koepalakin. Kun nämä tutkimukset on tehty, voidaan paremmin arvioida onko oireilusi jostakin kaulan tai nielun alueen sairaudesta johtuvaa vai jotakin muuta oireilua.

En minäkään ajattele varsinaisesti siten, että masennus tai mikään muukaan ns. psykiatrinen sairaus lokalisoituisi kaulaan sen paremmin kuin muuallekaan, mutta ajattelen kuitenkin siten että joskus ruumis tuntee tulollaan olevan pahan olon; masennuksen vaikka; ennen kuin mieli sen huomaa. Ilman muuta ensin pitää kuitenkin tutkia onko sen fyysisen eli ruumiillisen oireen taustalla fyysistä selkeää sairautta, eli olen kanssasi samaa mieltä siitä että kurkkuvaivasi pitää tutkia hyvin. Jos tarkatkaan tutkimukset eivät paljasta mitään sairautta niin sitten kannattaa rauhoittua ja uskoa ettei kurkkuvaivasi kumminkaan ole merkki mistään ns. puhtaasti fyysisestä sairaudesta vaan ennemminkin jostain psyykkisen olon fyysisestä ilmentymästä. Ihmisen kropan jokainen kohta voi periaatteessa ja usein käytännössäkin reagoida mielen liikkeisiin. Ja totta kai erilaiset fyysiset sairaudet vaikuttavat mieleen, tai toisin sanoen psykologisesti. Sairastuminen ahdistaa, surettaa, huolettaa, masentaa jne.

Aurorix on hyvä masennuslääke, kuten vaikkapa luettelemasi Remeron tai Zoloftkin. Kaksi viimeisintä ovat olleet sinulle sopimattomia jos ne ovat aiheuttaneet pökkyräistä oloa. En pysty sanomaan mikä lääke olisi juuri sinulle paras mahdollinen valmiste, koska etukäteen ei ole mitenkään mahdollista päätellä tuleeko jostakin tietystä lääkkeestä sivuoireena pökkyräistä oloa tai jotakin muuta ongelmaa, tai auttaako tietty lääke tiettyä ihmistä. Useimmat lääkkeet sopivat kuitenkin useimmille ihmisille ja tuovat toivottua apua. Voihan myös Aurorixkin olla sinulle sopiva lääke, mutta se ei vain ole ehkä vielä ehtinyt kunnolla helpottaa oloasi.

Julkaistu: 15.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.