Terve.fi

Miehen erektio lopahtaa

Seksuaaliterapeutti

Julkaistu: 31.5.2010

Kysymys:

Olen 20-vuotias nainen ja olen tapaillut jonkun aikaa 23-vuotiasta miestä. Ongelma on se, että miehen erektio lopahtaa oikeastaan joka kerta kun olemme aikeissa harrastaa seksiä. Mies on joka kerta erittäin kiihottunut, mutta siinä vaiheessa kun kondomia aletaan tuljata paikalleen, erektio häviää. Joskus erektio palaa, yhdyntä onnistuu ja mieskin saa orgasmin, joskus taas homma joudutaan keskeyttämään jo siitäkin syystä että miehelle tulee todella paha mieli asian takia.

Alusta asti meidän on ollut helppo puhua toisillemme kaikesta ja olemme hyvin läheisiä, tästäkin asiasta on puhuttu paljon. Mies sanoo että hän on kärsinyt vaivasta aina, hänen “eka kertansa” on ollut siinä 16-vuotiaana. Minua ei oikeasti haittaa että näin joskus käy, mutta rakkaan pahaa mieltä on vaikea katsoa. Aikaisemmissa suhteissani tällaista ei ole sattunut koskaan, enkä oikein tiedä miten voisin parantaa miehen oloa.

Olemme tähän asti käyttäneet kondomiehkäisyä, olen kyllä aikeissa asennuttaa kuparikierukan (hormoniehkäisy ei oikein sovi minulle), jonka olin saamassa jo aikaisemman suhteeni aikana. Mies on sanonut, että aikaisemmissa suhteissa jonkin verran on auttanut kun kondomiehkäisystä on luovuttu. Se “keskeytys” tuntuu olevan yksi ongelma, mutta jonkinlaisia suorituspaineitakin kuulemma tulee helposti jos kumppani on liian kiihkeänä, ja mies pelkää että erektio lopahtaa taas. Mies sanoi myös, että on vakavasti alkanut harkita lääkärissä käyntiä asian vuoksi.

Millaisia “hoitokeinoja” lääkäri voi tällaiseen ongelmaan suositella? Mies tuntuu ajattelevan että joku Viagra on ainoa vaihtoehto. Itse en tiedä tällaisten asioiden hoidosta juuri muuta, kuin että hyvin usein ongelma on pään sisällä, ja minusta tuntuu että tässäkin tapauksessa on siitä kysymys. Mitä minä voisin tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei. Kiitos kysymyksestäsi. Kondomin paikoilleen asettaminen keskeyttää seksuaalisesti kiihottavan tilanteen ja toisinaan miehen erektio voi tästä heikentyä tai lopahtaa kokonaan. Toiset miehet ottavat tilanteesta suorituspaineita ja tilanne siirtyy myös seuraavaan kertaan. Toisinaan epäonnistuneilla tilanteilla on seurauksia vuosienkin päähän.

Kumppanisi tarvitsee runsaasti tukea ja kannustusta tilanteessa jolloin yhdyntä keskeytyy. Miehillä voi toisinaan olla suorituspaineita erektion kestävyydestä vaikka toista osapuolta tilanne ei juuri haittaisikaan. On tärkeää näyttää miehelle, että tilanne ei tosiaankaan haittaa Sinua. Usein yhdyntää pidetään ainoana oikeana tapana tuottaa ja saada seksuaalista tyydytystä. On kuitenkin olemassa monia tapoja saada seksuaalista mielihyvää ja rakastella. Sinun olisi hyvä keskustella asiasta kumppanisi kanssa. “Jos yhdyntä ei onnistu niin Sinusta tuntuisi yhtä hyvältä jos kumppanisi hyväilisi sinua sormin, suulla jne.” Voitte keskustella yleiselläkin tasolla seksistä ja siitä mitä kaikkea se pitää sisällään. Keskittykää keskustelussa toistenne hyviin puoliin ja pyrkikää näkemään tilanteet positiivisessa valossa. Keksikää yhdessä erilaisia tapoja tuottaa toisillenne mielihyvää ja muistakaa että aina ei tarvitse mennä yhdyntään saakka.

Voisiko kondomin paikoilleen asettamisen tilannetta muuttaa nautinnollisemmaksi? Voisitko sinä asettaa kondomin käsin tai suulla? Rakastelun aikana on myös tärkeää näyttää kuinka paljon pidät kumppanistasi ja siitä mitä hän tekee. Niin naiset kuin miehetkin tarvitsevat kehuja ja arvostusta kumppaniltaan. Niin kuin olet jo miettinyt, tilannetta voi myös helpottaa ehkäisyn vaihtaminen toiseen.

On tavallista, että toisilla miehillä on suorituspaineita seksiin liittyen. Seksin alue ja mm. erektio reagoivat herkästi suorituspaineisiin, jännittämiseen ja pelkoihin. Toisinaan tilanteeseen auttaa aika ja ymmärtäväinen suhtautuminen. Onnistuneet kokemukset tuovat lisää itsevarmuutta. Jos kumppanisi epävarmuus johtuu huonosta itsetunnosta ja sen taustalla on paljon asioita, esimerkiksi aikaisemmista ihmissuhteista, lapsuudesta jne. voi tilanne vaatia enemmän töitä ja ehkä myös ammattiauttajan tapaamista. Toisinaan voi jo muutama keskustelukerta esimerkiksi seksuaaliterapeutin kanssa viedä tilannetta parempaan suuntaa jos yksin tai kaksin ei tilanne muutu riittävän tyydyttäväksi.

Ystävällisin terveisin Annukka Lavikainen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.