Terve.fi

Kutinaa ja nivelsärkyä

Kutinaa ja nivelsärkyä

Jukka Sirén

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén

Kysymys:

Olen 47-vuotias nainen, jolla on kilpirauhasen vajaatoiminta (Thyroxin-lääkitys, arvot nyt ok). Sain eilen oudon reaktion, joka jäi mietityttämään. Saunan jälkeen oikeaan alaselkään iski kova kutina ja kuulemma nyppyläinen iho, joka sitten levisi koko selkään ja vähän etupuolellekin. Sen jälkeen sormien niveliä alkoi särkeä, ja ne turposivatkin vähän niin, että niiden taivuttaminen oli kivuliasta. Myös selkää särki yöllä, mutta selkä on tosin vaivannut muutenkin. Kutina laantui yön aikana, ja särytkin ovat helpottaneet, mutta asia jäi vaivaamaan. Olen viime vuosina kai herkistynyt monille kemikaaleille, joten kutina on ollut yleinen oire, ja olisin pannut eilisenkin samantyyppisen reaktion piikkiin, ellen olisi saanut niveloireita. Voiko taustalla olla jokin muu ongelma? Ennen reaktiota olin juonut lasillisen punaviiniä ruoan kanssa, yhden saunaoluen, ja maistelin omenasiideriä, kaikki tuttuja tuotteita. Ruoassa ei mielestäni ollut mitään, mitä en olisi syönyt ennenkin (kuorrutettua kanaa ja perunamuusia), ja käyttämäni tekstiilitkin olivat vanhoja ja tuttuja. Muita erityisiä oireita ei viime aikoina ole ollut kuin ehkä mielestäni tihentynyt virtsaamisen tarve (tosin todettu myoomia) ja ajoittain mielestäni voimakkaan värinen ja hajuinen virtsa suhteessa juomani nesteen määrään. Nivelkolotuksia on ollut ennenkin, muttei näin selkeästi sormissa ja niveliä turvottaen. – Kun en tiedä, missä ongelma piilee, en ehkä osannut valita lääkäriä ja aihealuetta oikein, mutta laitoin nyt näin, koska virtsatieoireitakin on.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuulostaa siltä, että ihottuman ja niveloireiden taustalla on ollut allerginen reaktio jollekin, todennäköisesti suun kautta nautitulle ruoalle, juomalle tai sen sisältämälle kemikaaleille. Niveloireet varsinkin pienissä nivelissä, kuten sormissa liityvät monasti allergisia reaktioihin. Selkäsärkykin on saattanut olla samaa allergista reaktiota. Valitettavasti en pysty arvaamaan mikä mainitsemistasi tuotteista on reaktion takana ollut, tai onko jokin muu aine sen aiheuttanut. Virtsan väri ja tuoksu vaihtelevat mm. ravinnon mukaan, joten tästä ei ehkä kannata kovinkaan paljon olla huolissaan. Kävisin kyllä jossain sopivassa tilaisuudessa terveyskeskuksessa virtsanäytteessä ja verensokerin mittauksessa, niin silloin saadaan muut syyt hyvin suljettua pois.

Julkaistu: 17.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.