Terve.fi

Krooninen ylirasitus

Krooninen ylirasitus

Hanna Junttila

LL, liikuntalääketieteen ja fysiatrian erikoislääkäri, kuntoutuksen erityispätevyys

Hanna Junttila

Kysymys:

Hei!
Harrastin kestävyysjuoksua 6v sitten (10 km, puolimaraton). 5v sitten ajauduin pahaan ylirasitustilaan, jonka oireina oli rytmihäiriöt, unettomuus, painon lasku ja ruokahaluttomuus. Ylikuntoon johti harjoittelumäärän äkillinen lisäys, lapsen yövalvomiset ja kilpaileminen.Toivuin 6 kk:ssa. Sen jälkeen mikään ei ole ollut ennallaan. Tänä päivänä en kestä enää minkäännäköistä fyysistä rasitusta töissä, enkä liikunnassa (vaihdoin juoksun ratsastukseen ja jumppaan kevyillä painoilla sekä lenkkeilin paljon koirien kanssa). Olen 37 vuotias. Minulla on 4 lasta iältään 2-12 v ja työni on fysisesti hyvin kuormittavaa ja vaatii pitkiä päiviä. Suurin ongelmani on kroonistunut unettomuus ja sydämen rytmihäiriöt. Pahimmillaan saan SVT tyyppisiä kohtauksia, joissa pulssi 170. Normaali syke nyt seistessä lähelle 100, leposyke 60.Tavanomaiset veriarvoni, kilpirauhasarvot, verenpaine ym. ovat kunnossa. Sydän on holteroitu 2 kertaa ja ei ongelmia. Pituus 164cm ja paino 59 kg. Syön normaalia proteiinipainotteista ja runsaasti kasviksia sisältävää ruokaa, sekä lisäravinteina magnesiumia. Rytmihäiriöhin tarvittaessa Orloc 5mg, unilääkkeitä ei ole. Mitä vaurioita minulle on tullut ja mitä pitäisi tehdä, että saisin kuntoni takaisin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,
Ylirasitustilan syy on usein monitekijäinen ja sen kehittymisen taustalla on varsin usein, kuten sinunkin kohdallasi vaikuttaa olleen, runsaan urheilemisen ja fyysisen kuormituksen lisäksi urheilun ulkopuolisen elämän stressi ja yöunen häiriintyminen – esimerkiksi juurikin lasten yöheräilyjen aiheuttamana. Pitkittyneestä ylirasitustilasta toipuminen on toisinaan varsin piinallinen ja paljon aikaa vaativa prosessi. Oikeanlainen, riittävä lepo ja maltillinen kevyt liikunta ovat toipumisen peruskulmakiviä. Ylirasitustilaan johtaneen harjoittelun aikaisen harjoituspäiväkirjan analysoiminen olisi valaisevaa samoin tehtyjen laboratoriokokeiden ja sydäntutkimusten tarkempi tarkastelu. Sydämen sykevälivaihtelua analysoivalla mittauksella saataisiin todennäköisesti lisäinformaatiota nykyisen päivittäisen kuormittumisen ja levon välisestä suhteesta. Sykevälivaihtelumittauksia on tarjolla ainakin useissa työterveyshuollon toimipisteissä sekä liikuntalääketieteen keskuksissa. Mittaukseen perustuen voidaan laatia toipumis- ja kuntoutussuunnitelma, jonka mukaan etenemällä tavoitellaan oireistosta toipumista. Voisit hyötyä myös rentoutumisharjoitteista. Toisinaan voidaan harkinnan mukaan käyttää toipumisen tukena myös lääkityksiäkin.

Hanna Junttila

Julkaistu: 30.5.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.