Terve.fi

Klamydia/Tippuri testaus

Klamydia/Tippuri testaus

Mervi Halttunen-Nieminen

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen

Kysymys:

Hei
Minulta otettiin klamydia/tippurikoe kohdunkaulalta pumpulitikulla ja ilmeisesti harjalla isompien häpyhuulten välistä. Tulos oli negatiivinen.
Riskitilanteessa tapahtui sukuelinten hieromista toisiinsa ja myös niin että miehen peniksen pää kävi hetken aikaa emättimen aukon läheisyydessä (EHKÄ HIEMAN sisällä) eli yhdyntää ei.
Olisiko pitänyt ottaa näyte Harjalla emättimen suulta/pienemmistä häpyhuulista?
Voinko luottaa 100%:sesti saamaani negatiiviseen testitulokseen??
Mikä on tarkasti klamydian/tippurin tarttumisperiaate?
Voiko nämä taudit tarttua esim emättimen aukolle tai muualle ulkoisiin sukuelimiin, mutta ei näkyä kohdunkaulalta otettavassa testissä?
Voiko klamydiatestiä tehdä apteekista ostetuilla Selfcheck testillä, niin että ottaa näytteen emättinaukolta ja pienimmistä häpyhuulista (Jos ajattelen tekeväni itselleni varmistuksen asiasta)?Pakkauksessa kehoitetaan ottamaan näyte emättimen limakalvolta ja useimmissa muissa testeissä kohdunkaulalta.
Odotan saavani papaseulontaan kutsun kunnalliselle puolelle. Ottaako kokeen hoitaja vai lääkäri ja voiko samassa yhteydessä ottaa klamydia/tippurikokeen vai ohjaavatko he päivystyskäynnille terveyskeskukseen?
Emättimen aukon läheisyyteen on pari kertaa ilmestynyt finnin tapainen valkoinen näppylä. Sitä puristaessa tullut valkoista. Häipynyt jälkiä jättämättä.
Toivoisin kattavan vastauksen mieltäni todella mieltäni vaivaaviin asioihin. Kiitos :)

https://www.kotitesti.fi/tuote/selfcheck-klamydiatesti-naisille/00008219/

Näytä vastaus

Vastaus:

Klamydi tai tippuri tarttuvat limakalvokontaktissa, mutta ne eivät ole yhden kohdan sairaus, vaan alkuun emättimen ja virtsaputken tulehdus; edetessää kohtu tai pikkulantion elinten tulehdus (joka koskaan ei ole huomaamaton tai oireeton, vaan kuumeinen, kipeä tauti). On luotettavaa selvittää tartunnan mahdollisuus joko ensivirtsanäytteestä tai kohdunkaulakanavasta. Mitään ulkoisten sukuelinten harjanäytteitä ei tarvita. Klamydia/tippuri ei ole siis vain ulkoisesti häpyhuulissa, eli jos teet oman testin, tee se pakkauksen ohjeiden mukaisesti.
Joukkotarkastuspapan ottaa yleensä koulutettu laboratiohoitaja. Samassa yhteydessä ei automaattisesti tule muita testejä, vaan sinun tulee mennä terveyskeskuksessa lääkäriin ja pyytää lähete tulehdusnäytteisiin. Naisen alapäässä on paljon erilaisia rauhasia. Älä puristele niitä, ne voivat ärtyä ja tulehtua.

Julkaistu: 10.1.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.