Terve.fi

Kipua häntäluun seudulla - 87653

Kipua häntäluun seudulla - 87653

Antti Eronen

Fysioterapeutti, CMP

Antti Eronen

Kysymys:

Hei! Olin laskettelemassa 6.2.2017 pohjoisessa ja toinen laskettelija laski minua päin. Minulla on ikää kohta 23 vuotta. En osaa sanoa miten kaaduin, mutta loukkasin polveni ja selän. Polvi toimii normaalisti, ei rutise eikä ole kipeä. Polvilumpion ulkosyrjän alareuna on kuitenkin kosketusarka ja siinä on mustelma. Koska polvi toimii täysin normaalisti niin oletettavasti siinä ei ole vaurioita?

Häntäluun seudulla puolestaan on vähän samantyylistä ongelmaa: vain vähäistä kipua kävellessä ja liikeradat ovat normaalit. Raskaita tavaroita nostaessa kipu on kovempi ja myöskin istumaan/ makuulle meno sattuu. Onko mahdollista että häntäluu on murtunut vai onko se vain saanut kovan iskun? Jos häntäluu on murtunut niin voiko sille tehdä mitään? Kuuluko häntäluun olla täysin samassa linjassa selkärangan kanssa? Itselläni tuntuu kuin se kaartuisi hivenen oikealle…

Kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kertomuksesi perusteella polvesi vaikuttaa olevan kunnossa. Yleensä oireet ovat vakavammat jos polveen olisi tullut jotain hoitoa vaativaa vammaa. Huonoja merkkejä polvessa olisivat lukkiutumistaipumus, polven pettäminen, kiertokipu, voimakas turvotus jne. Näitähän sinulle ei onneksi ole.

Mitä tulee tuohon häntäluuhun, sen asentoa on mielestäni aika vaikea määritellä tunnustellen. Röntgenkuvalla sen saisi varmistettua. Yleensä häntäluun kuuluisi olla linjassa muun rangan kanssa. Luonnollisesti aiemmat tapaturmat sekä mahdolliset synnynnäiset poikkeavuudet voivat vaikuttaa häntäluun asentoon.

Nuo kuvaamasi oireet viittaavat kyllä ristiluun ja häntäluun alueen vammaan. Yleensä kuitenkin murtunut häntäluu on niin kipeä, että sen kanssa ei mielellään istu ollenkaan. Toki yksilöllisiäkin eroja aina löytyy. Jos häntäluu on murtunut, ei sille oikein voi sijaintinsa puolesta tehdä mitään. Sen annetaan luutua ja sitä myötä oireilu yleensä lievittyy.

Jos kuitenkin kiputilanne pitkittyy tai oireilu laajenee, on mielestäni hyvä käydä näyttämässä tuota vamma-aluetta lääkärissä. Joissain tapauksissa voidaan häntäluun alueen pitkittynyttä kiputilaa hoitaa kortisonipistoksilla.

Pikaista paranemista!
Terveisin Antti Eronen

Julkaistu: 17.2.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.