Kauneus & Terveys

Kävelen kenkäni pilalle

Kävelen kenkäni pilalle

Marko Pirhonen

Fysioterapeutti, terveysvalmentaja

Marko Pirhonen

Kysymys:

Olen 32-vuotias nainen ja pilaan kenkäni astumalla ne linttaan. Varsinkin vasen kenkäni painuu nopeasti sisäänpäin astutuksi. Nuorempana harmitti, koska kengät kuluivat nopeasti. Nykyisin olen huolissani jaloistani. Markettien tukevat pohjalliset auttavat hieman, sillä ne kääntävät jalkaterää enkä enää astu niin paljon jalan sisäsyrjälle. Käytän useita kenkiä, enkä aina muista vaihtaa pohjallista uuteen kenkään. Raskauden aikana jalkani hieman levenivät, mutta myöhemmin pystyin palamaan vanhoihin kenkiini. Voinko enää tämän ikäisenä saada astumista käännettyä parempaan ja terveempään asentoon? Auttaako jumppa? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvailemasi ongelma on yleinen. Arvion mukaan jopa 70 prosenttia suomalaisista kärsii vastaavasta eli jalka­terän virheellisestä pronaatioasennosta. Se tarkoittaa, että jalkaterä ja kantaluu kiertyvät sisäänpäin ja aiheuttavat pitkittäisen jalka holvin romahduksen. Tästä voi seurata nilkkakipuja, akilles- ja penikka oireita, polven alueen kipu tiloja, lonkan ja ala selän kipuja ja jopa hartiaseudun ongelmia.

Kerroit, että markettien tukipohjalliset ovat auttaneet sinua jonkin verran. Sinun kannattaisi käydä jalka­terapeutilla, joka määrittää ongelmasi ja valmistaa sinulle yksilölliset pohjalliset. Esimerkiksi Foot balance-pohjalliset ovat hyvät ja maksavat noin 40 euroa. 

Pohjallisia täytyy vaihtaa kengistä toisiin. Niitä saa nykyään eri paksuisina, joten ne mahtuvat kevyisiinkin kenkiin.Pohjalliset tuovat avun nopeasti, mutta sinun on vahvistettava jalkaterien lihaksia jumppaliikkeillä. Aseta pyyhe lattialle ja rullaa sitä varpailla kasaksi. Jalkaterän hallintaa ja lihasvoimaa treenaat kohottamalla jalkaholvia: paina varpaita lattiaa vasten ja nosta­ jalkapöytää mahdollisimman korkealle. Hyviä liikkeitä ovat myös päkiälle nousut ja yhden jalan tasapaino harjoitukset, joissa jalka terä ja sääri aktivoituvat.

Asiantunteva fysioterapeutti voi laatia sinulle sopivat täsmäjumppaohjeet. Hanki yksilölliset tuki pohjalliset mahdollisimman pian.

Lue myös:

Miksi jalkani ovat jatkuvasti mustelmilla?

Kipeytyvätkö jalkasi usein?

Upea kesäjalat

Julkaistu: 19.4.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.