Terve.fi

"kasvukipujako" ?

"kasvukipujako" ?

Jarmo Salo

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo

Kysymys:

Hei!

8-vuotias tyttöni heräsi taas viime yönä n. 2h nukahtamisen jälkeen itkemään, koska "pimppaan" sattuu.

Kipu on kuulemma pistävää. Voisin kuvitella että sellainen "viiltävä" kipu.

Nämä kipukohtaukset alkoivat tammikuussa jo. Tulevat aina pari tuntia nukahtamisen jälkeen.

Selvittelimme silloin mahdollista syytä.. virtsarakon tulehdu, hiiva… mutta näissä ei ollut mitään vaan näytteet olivat aina puhtaat. Alapäätä ai myöskään kutita eikä vitrsaaminen satu.

Vaiva katosi siinä sitten itsekseen, kunnes palasi viime yönä. Kipua ei ole ollut päivisin..joskus on maininnut että "auts, nyt nippasi"

Yöllä olemme ottaneet särkylääkettä joka on auttanut kipuun. Kipu kestää n. puolisen tuntia.

Minusta kuullostaa ihan "kasvukivulta" , mutta voiko sitä olla tuolla alapäässä?

Kiitokset avustasi!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kasvukivut ovat luuston kasvuun ja kasvulevyissä tapahtuviin muutoksiin (kasvu, painuminen päivän aikana) liittyviä kipuja, jotka tuntuvat tyypillisesti jaloissa illalla tai yöllä. Ne eivät koskaan aiheuta ontumista tai vaikuta muutenkaan lapsen liikkumiseen. Lapsen alapääkivut eivät ole kasvukipuja. Ajottain tuntuvat, suhteellisen lyhytkestoiset ja kokonaan ohi menevät kipuilut eivät sinänsä vaikuta huolestuttavilta, mutta niiden selvittely vaatii lääkärin arvion, joka sisältää huolellisen haastattelun lisäksi kliinisen tutkimuksen.

Julkaistu: 16.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.