Kauneus & Terveys

Kantapääkipu

Antto Kajava

Työterveyslääkäri

Antto Kajava

Kysymys:

Olen kärsinyt vuoden verran kivusta kantapäässä. En voi pitää normaaleja kenkiä, sillä minusta tuntuu, ettei mikään saa painaa kantapäätäni. Jalkaani pistettiin noin kuukausi sitten kortisonipiikki, mutta se ei helpottanut kipua. Nyt iho on tuolta alueelta myös mustelman värinen. Verenkiertokin on todella huono: kun aluetta painaa, se pysyy kauan valkoisena, ennen kuin palautuu normaalin väriseksi. Kortisonia en uskalla enää ottaa. Mistä saisin apua? Olen kokeillut myös osteopatiaa, mutta ainakaan vielä se ei ole auttanut. Tuntuu vaikealta hyväksyä, että olisin 22-vuotiaana liikuntarajoitteinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymykseesi on hankala vastata, koska et kerro, mikä kohta kantapäästä on kipeä ja mitä erityispiirteitä oireisiin liittyy. Niin sanottu plantaarifaskiitti eli jalkapohjan kalvojänteen kiinnitys­alueen tulehdus on yleisin kantapään kiputila. Sen kehittymistä edistää seisomatyö, mutta tulehdus on yleinen myös urheilijoilla. Jalkapohjan kalvojänne kiinnittyy kantapään luuhun haaroittuen siitä viuhkamaisesti varpaisiin päin. Varpaissa jänne kiinnittyy jalkapöydän luihin. Kantapään kiinnityskohdassa kehittyy kuormituksen seurauksena useita pieniä repeämiä, jotka tulehduttavat sen. Noin puolella potilaista näkyy röntgenkuvassa piikki eli sporni. Tässä on kuitenkin kyse pitkittyneen tulehduksen seurauksena syntyvästä kalkkeutumisprosessista eikä varsinaisesta piikistä. Se suuntautuukin siksi kalvon suunnassa eikä alaspäin. Muun muassa selkärankareuma ja psoriaasin aiheuttama niveltulehdus altistavat tälle ongelmalle.Tyypillisenä oireena kipu tuntuu kantapäässä seistessä ja kävellessä. Monilla oire helpottuu vähitellen hetken jaloittelun jälkeen tai kun kävelee jalkasyrjillä. Kantapohja on tyypillisesti selvästi painoarka ja kalvojänteen venytys aiheuttaa usein kipua. Joskus vaivaan liittyy hermopinne ja tällöin on tehtävä hermojohtumiskoe, ENMG.Paras hoito on muuttaa jalkapohjan kuormitusta: tilavat ja tukevat kengät sekä erikoispohjalliset auttavat. Toinen tärkeä hoidon periaate on venyttää kalvojännettä muutaman kerran päivässä kymmenen minuutin ajan.Kivun lievittämiseksi voidaan kokeilla tulehduskipulääkitystä, mutta siitä ei ole suurta apua vaikeammissa tilanteissa. Yöllä pidettävä erikoislasta, joka pitää jalkaterän taivutettuna ylöspäin, auttaa monia. Kantapään alle asennettu reiällinen pehmuste voi myös tuoda helpotusta. Korkeakantaiset kengät helpottavat usein painetta kantapäässä. Kortisonipistostakin voidaan kokeilla.Joskus krooninen tilanne vaatii leikkauksen. Tavallisesti leikkauksessa poistetaan kalvojänteen sisäsivulta kiinnitysalueelta pieni osa tulehtunutta kudosta. Joskus vapautetaan sen lisäksi hermo. Myös spornista voidaan poistaa kappale. Leikkauksia tehdään nykyään myös tähystämällä.Akillesjänteen kiinnitysalueen tulehduksia kantapään takana hoidetaan useimmiten lepäämällä, käyttämällä kylmäpakkauksia, venyttelemällä sekä tulehduskipulääkkeiden ja joskus kortisonipiikkien avulla. Hieman normaalia korkeampi kanta kengässä voi olla joillakin hyödyksi. Joidenkin potilaiden kohdalla virheellisen jalkaterän asennon ja askellus­virheen korjaaminen erikoispohjallisten avulla tuottaa tuloksia.

Julkaistu: 10.9.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.