Terve.fi

Jatkuva päänsärky - 88701

Jatkuva päänsärky - 88701

Hannu Laaksovirta

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta

Kysymys:

Hei! Olen 24-vuotias mies ja kuukauden ajan ollut jatkuvaa päänsärkyä. Sydänkäyrä ja verikokeet otettu vähän ennen päänsäryn alkua, liittyen toiseen vaivaan mikä meni jo ohi, ja tulokset olivat normaalit.

Päänsärky alkoi salilla lihaskuntolaitteessa sykkivänä pääkipuna, ei mitenkään pahasti kummiskaan. Sykkimiskohtaus meni nopeasti ohi, mutta päänsärky jäi. Ensiksi se oli tasaista jännitysniska tapaista kipua. Vasta viikko sitten huomasin, että pääkipu liittyy asentoon, jossa pää on alaspäin, ei kumartaen, vaan nyökäten. Sama asento kuin katsoisi kännykkää alaspäin.

Kipu tuntuu yleensä pistävänä tai tasaisena polttavana vasemmalla puolella takaraivoa kallonpohjassa. Sama kohta saattaa olla aamuisin herätessä hiukan kipeä. Kipu hellittää kun nostaa päätä, eikä se tunnu makuuasennossa, ellei pidä leukaa lähellä rintaa.

Pitkittyessään kipu saattaa levitä laajemmalle alueelle ja molemmille puolille päätä, välillä ohimoille, välillä päälaelle… Usein myös tuntuu kuin kivun alkamiskohdasta menisi suora viiva ylöspäin päälaelle ja välillä kipu tuntuu kylmänä “kipuna”.

Lisäksi pari kertaa on myös tuntunut pistävää kipua oikean silmän takana, mutta se on mennyt nopeasti ohi. En sanoisi, että se olisi pääoire, tapahtunut vain pari kertaa.

Muita oireita kuten puutumista, kaksoiskuvia, pahoinvointia tai pyörtymisiä ei ole ollut.

Lisäksi olen käynyt kaksi kertaa fysioterapeutilla saman vaivan takia, ensiksi veikattiin, että kallonpohjalihakset olisivat aiheuttaneet kivun, koska ne olivat vähän jumissa, mutta toisella kertaa jumeja ei ollut eikä fyssari osannut oikein kertoa mistä tämä voisi johtua.

Mainittakoon vielä, että n. kaksi kuukautta sitten minulta puhkesi vasemmalle alas viisaudenhammas, joka ei kipuillut mitenkään sen jälkeen, kun asettui aloilleen. Mutta harvemmin kai viisaudenhampaat tälläisiä oireita aiheuttaisi?

Verenpaineita olen seuraillut ja nekin normaaleissa rajoissa.

Mikä mahtaisi aiheuttaa nämä oireet?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Kysyjä itse arvelee kysymyksen toisessa kappaleessa, että kyseessä olisi jännitysniskatyyppinen tasainen kipu. Tilastollisesti näin onkin, eli oirekuvaus sopii kyllä hyvin jännitysniskaperäiseksi. Tässä on kuitenkin myös ongelma. Fysioterapeuttikaan ei lopulta löytänyt lihasjumia, joka tähän jännitysniskaan sopisi. On siis mietittävä, missä määrin joudutaan poissulkemaan muita syitä.

Tuo päänasennosta riippuvainen kipu saattaa viitata paitsi jännitysniskaan, myös muuhun. Tuskin kuitenkaan mihinkään pahaan syyhyn, kun ns. puutosoireita, eli halvauksia, näköhäiriöitä tms ei ole. Viisaudenhampaan uskoisin olevan harmiton lisäkremppa, joka on omillaan, eikä aiheuta tätä päänsärkyä.

Silloin tällöin esim. taljalla rehkiessä nuori ihminen voi saada ns. kaulavaltimon tai nikamavaltimon dissekoituman eli tilan, jossa ikäänkuin valtimon sisäkumi irtoaa ulkokumista. Aina ei kovin merkittävää mekaanista voimaa edes tarvita. Tällaisen diagnosoiminen on haastavaa, mutta ei saisi viivästyä, koska hoidoksi tarvitaan verta ohentavaa hoitoa joksikin aikaa. Korostan, että tilanne on harvinainen, mutta vaatii neurologin arvion (haastavaa hänellekin), koska tilanne voidaan osoittaa vasta kaulan seudun magneetti- (MRI) tai tietokonekerroskuvauksella (TT-angio). Jos MRI tehdään, näkyvät myös kaularankaperäiset tilat, joihin oirekuva ei kuitenkaan sovi, koska kyseessä on päänsärky eikä esim. käsiin asti säteileviä oireita.Samalla näkyvät kallonsisäiset syyt. Kasvaimeen oireisto ei sovi.

Fyysisessä ponnistuksessa, esim yhdynnöissä tulee joskus vastaan ns. ponnistuspäänsärky. Tämä voi kestää viikkoja. Sen erottaminen pienistä aivoverenvuodoista on ilman kuvauksia mahdoton tehtävä.

Kun kysyjän vointi on näinkin “hyvä”, ts. halvausoireita ei ole, on hyvänlaatuinen syy todennäköisin, mutta koska muitakin mahdollisuuksia on, ja niistä enimmät sellaisia, joiden syy ilman pään kuvausta ei selviä, katsoisin perustelluksi lähettää kysyjän neurologin tai vähintään yleislääkärin arvioon muutamien vuorokausien sisällä pään kuvauksen järjestämiseksi.

Julkaistu: 2.12.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.