Terve.fi

Influenssarokotteen lisäaine

Influenssarokotteen lisäaine

Jussi Piuva

yleislääketieteen erikoislääkäri

Jussi Piuva

Kysymys:

Hei,
Olen kolmekymppinen terve mies. Työterveyshuollossa rokotettiin Fluarix-rokotteella, jota myöhemmin tulleen tiedon mukaan ei olisi saanutkaan antaa alle 65-vuotiaille. Mun mielestä tässä on tyritty pahemman kerran. Olenko nyt vaarassa saada jotain sivuvaikutuksia rokotteen lisäaineesta? Millä aikavälillä niitä ilmenee jos ilmenee ja mitä ne ovat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei.
Fluarix-rokotteen rajaaminen yli 65-vuotiaille on THL:n ohjeistama varotoimi. Fluarixissa käytetty virusantigeeni on sama kuin Sikainfluenssarokote Pandemrixissa. Narkolepsian ajateltiin alunperin johtuvan pelkästään tehosteaineesta, mutta uusimmat tutkimustlokset viittaavat siihen että tehosteaineen lisäksi tarvitaan myös tietty virusantigeeni. Fluarixissa on sama virusantigeeni, mutta ei kyseistä tehosteainetta.
Riski on siis lähinnä teoreettinen, mutta koska Suomeen on tilattu kahta eri rokotetta (Fluarix ja Vaxigrip), suosittaa THL että Fluarix annetaan yli 65-vuotiaille, koska siinä ikäryhmässä Narkolepsiaa ei ole esiintynyt.
Haittavaikutuksissa ei ole eroja ja tehosteainetta ei enää käytetä.

Julkaistu: 22.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.