Terve.fi

Huoli sydänsairauteen sairastumisesta

Huoli sydänsairauteen sairastumisesta

Aarno Yliselä

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Aarno Yliselä

Kysymys:

Hei!

Olen nelikymppinen terve ja hyväkuntoinen nainen. Huolestuin kovasti kun luin tutkimuksista, joiden mukaan tietynlainen ryppy korvanlehdessä (koronaaripoimu/Frankin merkki) on vahvasti yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin.

Omissa korvanlehdissäni on havaittavissa hiuksen hienoja vinottaisia uurteita, eipä niitä juuri huomaa ellei tiedä mitä etsii. 65v isälläni sen sijaan on selkeät uurteet. Kummallakaan meistä ei ole sv-tautien oireita, mutta isäni puolen suvussa valtimotauteja ja aivoinfarkteja on ollut (vanhalla iällä eli yli 60-65v).

Itselläni ei tietääkseni ole muita valtimotautien riskitekijöitä. Olen hoikka, en tupakoi, alkoholia juon hyvin harvoin enkä koskaan humalahakuisesti. Ruokailutottumukseni ovat terveelliset. Verenpaineeni on aina ollut alhainen. Työterveystarkastuksessa 5v sitten kolesteroliarvoni olivat erittäin hyvät työterveyshoitajan mukaan. Harrastan liikuntaa lähes päivittäin. Myös isäni elintavat ovat terveelliset, ja hän käy säännöllisesti terveystarkastuksissa. Kummallakaan meistä ei ole todettu 2. tyypin diabetesta.

Kuitenkin minua painaa nyt suuri huoli tuon “korvamerkin” vuoksi. Mitä mieltä Sinä asiantuntijana olet? Onko asia “murehtimisen arvoinen”?

Kerron vielä, että minulla on taipumus ahdistua voimakkaasti eri asioista, ja minulla on todettu yleistynyt ahdistuneisuushäiriö jota on hoidettu. Ahdistus ei kuitenkaan ole täysin helpottanut, ja hyvin usein se liittyy terveyteen / sairauksiin (vaikka olen toistaiseksi säästynyt vakavilta sairauksilta).

Iso kiitos vastauksestasi!

Näytä vastaus

Vastaus:

Arvoisa kysyjä,
verisuonitaudin riskitekijöiden tiedetään olevan moninaiset. Vaihtelevanasteisen sukurasituksen lisäksi yhteys elämäntapoihin ja ravintotekijöihin on osoitettu suurella varmuudella. Nämä asiat näyttävät kohdallasi olevan hyvällä mallilla.
Korvanlehden uurteita on vuosikymmenien mittaan pyritty liittämään suurentuneeseen sydän- ja verisuonitaudin riskiin. Tutkimuksia on tehty paljonkin, mutta tuoreissakin noiden tutkimusten meta-analyyseissä tuota yhteyttä ei ole voitu osoittaa tieteellisesti riittävällä luotettavuudella. Tutkimukset ovat suurelta osin olleet puutteellisia mm. liian pienen otoskoon vuoksi ja myös siksi, että sekoittavia tekijöitä ei ole tieteelliselle tutkimukselle asetettujen vaatimusten mukaan voitu poistaa lopputulosta sotkemasta.
Vallitsevana johtopäätöksenä on, että korvalehden uurteiden ja verisuonitautien riskin yhteyttä ei ole voitu luotettavasti osoittaa. Vaaditaan lisätutkimuksia, kuten fraasi kuuluu.
En näkisi syytä huoleen korvalehtiuurteiden suhteen. Tällä hetkellä suurella varmuudella tiedettävien riskitekijöiden hoitaminen kuntoon on paras tae myös terveeseen vanhuuteen. Sinun kohdallasi nuo asiat näyttävät olevan kunnossa.

Julkaistu: 13.8.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.